Video placeholde

Podcast, který způsobí Poprask: Lidem se vysmějeme a zároveň je obejmeme, říkají Trojánková Biriczová a Holý

Hanu Trojánkovou Biriczovou můžete znát z textů v Reflexu, Šimona Holého pak jako režiséra několika celovečerních filmů či jako autora filmové hudby. Oba pak skoro deset let moderovali podcast Kompot na Radiu Wave. Ten ale na konci letošního dubna skončil. Posluchači však nemusí smutnit. Pod hlavičkou Reflexu rozjíždějí nový projekt, který se jmenuje Poprask. Jde o popkulturní podcast, ve kterém se potkává Marek Eben s Kim Kardashianovou, Britney Spearsová se dělí o stejné pódium jako Iveta Bartošová a výkony soutěžících ze StarDance jsou konfrontovány s finalisty Ru Paul’s Drag Race.

Proč se váš nový podcast jmenujePoprask?

Šimon Holý: Náš ­první nápad byl Hašiš. Jako Hanka a Šimon, ale přišlo nám to takové nedůstojné. Potřebovali jsme jméno, které by vystihlo esenci toho podcastu. Chtěli jsme, aby obsahovalo slovo popkultura, bylo výbušné a mělo příchuť devadesátek. A najednou přišel Poprask, který to ­splňuje a odkazuje i na nejlepší momenty jedné z našich komerčních televizí. My na to chceme navázat.

O čem všemPopraskbude?

Hana Trojánková Biriczová: Bude to samozřejmě především podcast o popkultuře, jak už tedy název napovídá. A bude zabíhat do různých časových období. Primární bude současnost, ale rozhodně se nebráníme i nějak vzpomínat a vše protkávat našimi názory. Protože my máme názory na všechno a rozhodně budou opravdu výbušné.

Šimon: Zároveň budeme zabíhat i do našich osobních životů, protože popkultura není jen to, co sledujeme v médiích, ale i to, co cítíme uvnitř. Ovlivňuje všechny aspekty našeho života. Budeme dehumanizovat a humanizovat zároveň.

Co si pod tím mám představit?

Hana: Že se některým lidem a jevům vysmějeme a zároveň je obejmeme.

Jak vypadá vaše příprava na ­natáčení?

Šimon: My si celý týden hodně voláme a píšeme zprávy, ve kterých konzultujeme vše, co jsme viděli, a říkáme si, jak to na nás zapůsobilo. Nakonec se v našich konverzacích mění malá písmena ve velká a tečky ve vykřičníky. A potom to z nás v podcastu tak nějak vyvře. Jeden z názvů našeho podcastu vlastně mohl být i Caps Lock, protože ho používáme opravdu hodně.

Popraskale nevzniká z ničeho. Oba máte za sebou téměř deset let výroby pořaduKompotpro Radio Wave. Proč skončila vaše éra v Českém rozhlase?

Hana: Deset let v jednom projektu je dostatečná doba. Přišlo nám to správné a vlastně logické. A tak nastal čas na změnu. Práce pro veřejnoprávní médium vás trochu svazuje, jsou tam nastavené mantinely. Já jsem za ně ale vděčná, dost nás to naučilo. Chceme se ale posunout dál a být v něčem i explicitnější. A chceme mluvit třeba o politice, což ve veřejnoprávním médiu nešlo.

Šimon: Já si myslím, že naše veřejnoprávní média fungují správně. Ale naše cesta je právě od veřejnoprávnosti k větší vyhraněnosti. Za ty roky víme, co si myslíme, a chceme být v našem podcastu otevřenější.

Jakým aspektům popkultury se budete věnovat?

Hana: Hlavní částí budou recenze filmové a televizní tvorby, protože Šimon je filmový režisér. Má toho opravdu hodně nakoukáno, objíždí festivaly a má obrovský filmový přehled, což je velká devíza našeho podcastu. On filmem žije a já neznám člověka, jenž o tomhle oboru ví víc…

Šimon: To já bych o nějakých lidech věděl, ale děkuju.

Hana: Já nikoho lepšího neznám. No a od těch povrchnějších věcí jsem tady já. Třeba co se týče života celebrit a nejrůznějších ­reality show. A také jsem docela odbornice jak na britskou královskou rodinu, tak na americkou královskou rodinu. Což je rodina Kardashianů. Těmto kulturním monarchiím budeme věnovat zvláštní pozornost.

Proč je podle vás popkultura důležitá? Většina lidí ji vnímá jako něco jiného. Jako zábavu pro prací unavené lidi, kteří přijdou domu z práce, vypnou mozek, hodí si nohy nahoru a začnou konzumovat popkulturní produkty.

Hana: Myslím si, že to tak doslova je. Ale je naprosto v pořádku, že lidé chtějí odpočívat a oddechnout si od každodenních starostí. Každý z nás toho má někdy prostě hodně. Z předchozí dekády, co se o popkultuře bavíme, víme, jak důležité je dělat lidem dobrou náladu. Nechat je se zasmát. Náš podcast může být pro posluchače takové bezpečné místo v době, kdy okolní svět není zrovna přátelský. 

Šimon: Já si zároveň myslím, že je poměrně podstatné analyzovat narativy v kultuře, kterou konzumuje takové množství lidí. Podívat se a rozebrat, jakým způsobem se ta témata řeší. Protože ovlivňují i naše životy a je dobré je monitorovat. A je úplně jedno, jestli společnost ovlivňuje zpěvák, herec, nebo třeba nějaká céčková celebrita.

Hana: Zároveň je dobré říct, že pokud konzumujete „pokleslou“ zábavu, vy sami nejste nijak pokleslí. Naopak, myslím si, že je právě moc hezké spojovat vysoké s nízkým, a to se určitě v našem podcastu dít bude.

Šimone, zmínil jsi termín „céčková celebrita“. Kdo o něm podle tebe rozhoduje?

Šimon: Hodně o tom rozhodují média, jejichž výstupy chceme také sledovat, a pak třeba castingoví režiséři tím, jak obsazují herce a herečky, a pak samozřejmě diváci, kteří si kupují vstupenky do kina a na představení. Hlavní slovo má publikum. Kdo má největší publikum, je áčková cele­brita, a naopak.

Dokážete definovat zlatý věk popkultury? Byly to devadesátky? Je to současnost?

Hana: Zlatých věků existuje hned několik, ale já mám pocit, že popkultura jej zažívá v podstatě už od vynálezu televize.

Šimon: Podle mě to začalo už vynálezem klínového písma, protože i na hliněných destičkách najdete drby. Kdo koho kde pohřbil, kdo s kým spal. Třeba i taková bible je v podstatě soubor těch nejžhavějších drbů. Starý zákon je plný příběhů o tom, jak někdo někam odtáhl ženu, zradil kamaráda, někoho podvedl, a když to čtu, působí to na mě jako bulvární deník.

Bude podcast víc o Štikových, nebo o Kardashians?

Šimon: No Štikovým se teď moc nedaří…

Hana: Nám nedělá problém mluvit o českých celebritách a urči­tě to dělat budeme. Ale mám v sobě zakódované, že když je někdo na dně, nekope se do něj. Kardashianovi se asi o našem podcastu nedozvědí, ale celebrity, které s námi sdílejí stát, město, nebo dokonce čtvrť, k těm chceme být empatičtí.

Šimon: Ale já mám třeba Ornel­lu velmi rád, dokonce hrála v jednom divadelním představení, které jsem napsal, takže já o nich budu mluvit rád.

Hana: Ale rádi si je sem třeba pozveme a vyzpovídáme napřímo. Pokud pozvání přijmou.

V minulosti jste se občas ostře vyjádřili o mainstreamových národních pokladech, jako jeStarDanceneboMost!Schytali jste pak dost kritiky. Neodradilo vás to jít znovu proti vůli většiny?

Hana: Určitě ne. My jsme na reakce, a to i silné reakce, ať už pozitivní, či negativní, zvyklí. Bereme je jako zpětnou vazbu, ale určitě nás to neodradí. Naše názory rozhodně nejsou univerzální a my je rozhodně nebudeme měnit.

Šimon: Pokud se nám něco nezdá a máme v daném oboru nebo tématu už určitou fundovanost, přijde mi škoda to neříct. Proč se máme bát říkat kritiku nahlas? Mně vlastně připadá hrozná škoda, že bychom se tady v tichu všichni navzájem chválili, když některé věci prostě nefungují. Moje oblíbená komička Tina Fay v podcastu Las Culturistas řekla, že autenticita je naše největší bohatství, a čím je člověk slavnější, tím méně si může dovolovat být upřímný. A to já bych ztratit nechtěl. Myslím, že si můžeme dovolit kritizovat konkrétní práci konkrétního člověka jak v podcastu, tak při osobním set­kání a zároveň si ho pro jinou práci vážit. Přijde mi fér si navzájem říkat, co se nám líbí a co ne.

Takže se nebojíte být emotivní…

Šimon: Určitě ne. A myslím, že to i vystihuje název Poprask. Chceme být explozívnější, aby naše debata vzbuzovala emoce. Tímhle směrem se vyvíjíme a tam směřujeme. Chceme se bavit o tom, v čem žijeme a jak naše kultura, a zejména popkultura ­vypadá.

První díl odstartuje 15. května na reflex.cz, YouTube a pod­castových platformách. O čem bude?

Hana: Bude o Britney Spearsové, ale samozřejmě nejen o ní, témat máme spoustu a nechci je předem prozradit. Musíte si to poslechnout. Ten den shodou okolností vychází překlad knihy Žena ve mně právě od Britney Spearsové. Tahle zpěvačka mimochodem stála tehdy za vznikem našeho prvního podcastu a bude teď i u toho druhého. Další dobrá náhoda.