Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Archív

Never more pitomým vztahovkám, hlubokým pravdám, vizuálnímu kýči – prostě Netflixu

Netflixovská adaptace knižní série Problém tří těles naši redakci názorově rozpoltila, ostatně brzy na tohle téma proběhne i podcastový rozstřel, ale zdá se, že kdo nečetl předlohu, toho tohle dílko prostě nepotěší. Nepovedený dokument Gabriela Soukalová: Pravda se pořád vyplatí pak potěší asi jen zaryté fanoušky titulní sportovkyně. A anonymní udání nepotěší nikoho, že, studenti UJEP?

Jan Škoda: Měla to být televizní událost jara, jenže to Netflix zbastlil jako vždycky. Adaptace knižní série PROBLÉM TŘÍ TĚLES vás v prvních epizodách naláká záhadou, v níž jde o mrtvé vědce, alternativní reality i cizince z vesmíru, někdy v polovině se ale přehoupne do pitomé vztahovky, v níž najednou špičkoví fyzici obsazení modely a modelkami mluví jak puberťáci, dozvídáme se „hluboké“ pravdy o tom, že „není důležité zachránit svět, ale lidi v něm“, a vizualita se lomí do odporně nasnímaného kýče, který velkolepost jen předstírá. Problém těchto tří těles je hlavně ten, že jsou naprosto dutá.

Lenka Matoušková: Zmatené vyprávění, nepochopitelné kamerové postupy, hrané ilustrační scény a převzaté záběry ve špatné kvalitě. Poslat v téhle podobě dokument GABRIELA SOUKALOVÁ: PRAVDA SE POŘÁD VYPLATÍ do kin bylo od režiséra Petra Větrovského hodně sebevědomé. Příběh Soukalové samozřejmě táhne, ale ani zajímavá reflexe nevydařeného manželství či výpověď Ondřeje Rybáře bez silného scénáře a kvalitní filmařiny snímek nezachrání. Na výběr partnera nakonec hvězda biatlonu štěstí měla, snad ho jednou bude mít i na tvůrce, který by natočil film hodný její kariéry.

Marek Gregor: Některým studentům fakulty umění a designu Univerzity Jana Evangelisty Purkyně se nelíbí, že škola před svou budovu umístila památník Viktora Ullmanna, skladatele zavražděného nacisty, od Jiřího Černického. V nepodepsaném dopise studenti volají po odstranění sochy. Otázek je více. Děje se to proto, že autor, donedávna profesor na Vysoké škole uměleckoprůmyslové v Praze, odstoupil z této pozice na protest proti některým studentským projevům? Nebo se na UJEP usadila oportunistická buňka? A copak je to za ANONYMNÍ STUDENTSTVO?