Rudolf Červenka a jeho Otevřený deník

Rudolf Červenka a jeho Otevřený deník Zdroj: Repro Youtube

Never more Rudolfu Červenkovi, který nám o sobě ve svém Otevřeném deníku říká věci, které fakt nechceme vědět

I lidé s takovými názory žijí mezi námi, ale neprojevují je knižně. Šéfredaktor a spoluzakladatel nakladatelství LEDA Rudolf Červenka je antivaxer, chcimír, příznivce konspiračních teorií a ruských špiónů a kdesi cosi a je na to hrdý, tak o tom napsal svazek. O věcech, které nepotřebujeme slyšet, nás informují i celebrity při přebírání výročních cen, místo aby mluvily o své práci. A nevytáhla se ani Ypsilonka, která své šedesátiny slaví šíleně smutnou výstavou.

Kateřina Kadlecová: Šéfredaktor a spoluzakladatel nakladatelství LEDA RUDOLF ČERVENKA je proti Istanbulské úmluvě, je antivaxer, prepper, příznivce konspiračních teorií a chcimír, vadí mu migranti, vyhození ruských špiónů z Česka, a především fakt, že si místo „žití“ necháme „vnucovat uhnutou maloprocentní agendu“. Napsal o tom knížku a nenapsal ji ani dobře, ani chytře. Tímto nevermorem a komentářem na www.reflex.cz pro sebe páně Červenkův Otevřený deník uzavírám a slibuju, že už o něm nikdy nepromluvím.

Jan Škoda: Jistě, při přebírání cen za umění si každý může říkat, co chce, maďarský režisér a drži­tel Oscara za Saulova syna László Nemes ale v trefném komentáři pro The Guardian poznamenal, že umělci dnes raději z těchto platforem KÁŽOU SVĚTU O MORÁLCE, místo aby se zabývali žalostným stavem kinematografie, upadající úrovní řemesla a ničením umělecké svobody korporátním myšlením vedeným streamovacími společnostmi pro­dukujícími odpad. Určitě jde o „propojené nádoby“, v debatách o podmínkách umělecké tvorby jako by se ale umění samotné krčilo až někde úplně vzadu.

Marek Gregor: ŠÍLENĚ SMUTNOU VÝSTAVOU slaví šedesátiny Studio Ypsilon v Pražském domě fotografie. V největších galerijních prostorách v Praze věnovaných fotografii jsem se těšil na úžasné fotky, a že za těch šedesát let v Ypsilonce působilo několik vynikajících fotografů a seznam herců by zabral několik odstavců. Jenže v sídle GHMP v Revoluční třídě vznikla místo kurátorované výstavy jakási nepřehledná dvoupatrová klubovna: nahoře je vytapetovaná snad všemi plakáty řečené scény, dole najdeme místo výběru skvělých momentek ze slavných inscenací jen jakýsi nepřehledný katalogový souhrn.