Milé dítě

Milé dítě Zdroj: Netflix

Nejlepší seriály roku 2023: Severští bohové, temné detektivky i Brno

ČT, Voyo, Amazon Prime, HBO Max, Netflix, Disney +, Apple TV a jejich prostřednictvím produkce Hulu, Showtime, Bad Robot… Desítky koukatelných, někdy dokonce i dobrých seriálů se na nás valí ze všech koutů. Jasně, velkou část roku se vlivem stávky hollywoodských herců a také scenáristů netočilo a premiéry očekávaných děl se posouvaly, ale nakonec byla seriálová sklizeň ročníku 2023 solidní. 

Přiznáváme, neviděli jsme pátou řadu Boje o moc, Beckhama ani Barryho, Někdo, někde ani další zámořské hity. Ale zase jsme koukali na ty české… Jaké seriály roku 2023 tedy ze všech letošních hororů a psychothrillerů a scandinoirů a akčních dramat nejvíc zapůsobily na tým Seroše X, složený z redaktorů a spolupracovníků Reflexu, který pro vás týden co týden připravuje tipy na žhavé novinky v oblasti tuzemské i světové seriálové tvorby?

Pokračování 2 / 11

Liebes Kind

Video placeholde
Seroš X: Milé dítě • Reflex.cz

Tenhle seriál má sice na agregátoru recenzí Rottentomatoes.com skóre od kritiků krásných 100 %, ale mohl by zapadnout, protože je německojazyčný – jmenuje se Milé dítě (Liebes Kind). Ke sledování potřebujete předplatné Netflixu a nervy ze železa. Na ploše šesti třičtvrtěhodinových dílů popisuje německá režisérská i scenáristická dvojice Isabel Kleefedová – Julian Pörksen události známé z kauzy Fritzlova sklepa: dvanáctiletá Hannah, o něco mladší Jonathan a blonďatá asi-skoro-čtyřicátnice Lena jsou vězněni ve stísněném podzemním bytě bez oken a vystaveni totálnímu teroru neznámého muže. Jednoho dne se Leně a malé Hanně podaří utéct, jenže žena se stane účastnicí autonehody. Na JIP za ní dorazí starší manželé, jimž se před třinácti lety ztratila dcera, krásná vysokoškolská studentka Lena…Silně znejišťující, klaustrofobní atmosféra, v níž každý z hrdinů skrývá nějaké tajemství, strhující příběh, jedinečná kamera – vřele doporučujeme!

Pokračování 3 / 11

Dobré ráno, Brno!

Video placeholde
Seroš X: Dobré ráno, Brno! • Reflex.cz

Seriál Dobré ráno, Brno! vybízí ke srovnávání s Most!em. Oba seriály vznikly v České televizi, oba režíroval a spolunapsal Jan Prušinovský a oba se svým humorem pohybují na hraně politické nekorektnosti. Dobré ráno, Brno!, které se odehrává v ranní show brněnského studia ČT, je ale lepší než veleúspěšný Most!: nechává si od cesty heboučké poselství o tom, jak se hrubí a omezení lidé stávají lepšími lidmi, a je prostě přímočarou komedií z profesního prostředí.

Pokračování 4 / 11

The Bear II.

Video placeholde
Seroš X: The Bear • Reflex.cz

Vtipná, dynamická komediální série The Bear neboli Medvěd z dílny Hulu je k dispozici na Disney+. V chicagském bistru se sendviči se neřeší pouze to, jak připravit nejšťavnatější italské hovězí, ale i jak se vyrovnat se sebevraždou bližního či jak zatočit se závislostí. Nadaný charismatický kuchař Carmen (jejž skvěle ztvárnil Jeremy Allen White) se po sebevraždě svého bratra Michaela vrací domů do Chicaga z vyhlášené restaurace v New Yorku. Degustační menu uvařené z těch nejdražších surovin s omáčkami připravovanými hodiny tak vyměňuje za zaplivaný špinavý bufet, kde příliš mnoho věcí nefunguje… Ve druhé řadě se tým nevyrovnává jen s kvalitou svého vaření, ale také s probíhající rekonstrukcí. A hostují v ní mj. báječné herečky Jamie Lee Curtisová a Olivia Colmanová!

Pokračování 5 / 11

The Last of Us

Video placeholde
Seroš X: The Last Of Us • Reflex.cz

Devítidílný seriál The Last of Us, ve kterém se „poslední z nás“ pokoušejí zachránit nejen sebe, ale i celou planetu zničenou smrtící nákazou, odstartoval už v lednu na platformě HBO. Napsán a natočen byl podle stejnojmenné, kritiky i fanoušky ceněné videohry a svým scenáristům a režisérům Craigovi Mazinovi a Neilu Druckmannovi se povedl. Joel (Pedro Pascal ze Hry o trůny, Narcos nebo Mandaloriana) je pašerák zocelený traumatem ze ztráty dcery. Převáží čtrnáctiletou dívku, jedinou záchranu pro současnou planetu. Sirotka Ellie výtečně hraje devatenáctiletá anglická herečka Bella Ramsey (Hry o trůny) – a druhá řada bude už za rok a kousek!

Pokračování 6 / 11

Silo

Video placeholde
Seroš X: Silo • Reflex.cz

Desetidílný seriál Apple TV+ Silo napsal kanadský seriálový matador Graham Yost podle stejnojmenného románu Hugha Howeyho (který vyšel před třemi lety česky v Laseru), prvního dílu světoznámé dystopické trilogie. Země je zamořená neznámým jedem a lidé si kdysi, před sto lety nebo tak nějak, pod zemí postavili obrovské mnohapatrové silo, kde se při umělém osvětlení a ve velice primitivních kulisách snaží žít svoje životy. Ve spodních patrech žijí mechanici, kteří se starají o obří generátor a kotle, zvláštní oddělení nad nimi vyplňují ajťáci nebo obávané soudní oddělení. Celé to spravuje stará starostka a k ruce jí je šerif. Ansámbl Sila herecky táhne čím dál obsazovanější Švédka Rebecca Ferguson. Její mechanička Juliette Nichols se docela sveřepě snaží zjistit pravdu o minulosti sila a o všech těch nesmyslných nařízeních, která obyvatelé musejí dodržovat. 

Pokračování 7 / 11

Loki II.

Video placeholde
Seroš X: Loki • Reflex.cz

Loki ve druhé sérii stejnojmenného seriálu neřeší nic menšího než jak zachránit nejen své přátele, ale především samotný svět. Nalezne bůh lsti a falše recept na záchranu v době před 140 lety, anebo v osobních příbězích svých nejbližších? Skvělou šestidílnou sérii sci-fi podžánru, které představuje cestování časem, v osmdesátkovém hávu streamuje platforma Disney+.

Pokračování 8 / 11

V exekuci

Video placeholde
Seroš X - V exekuci • Reflex.cz

Šestidílný investigativní seriál České televize V exekuci pomocí příběhů čtyř zadlužených Čechů ukazuje nejen možnou cestu z dluhové pasti, ale hlavně špatně nastavený systém exekucí u nás. Pokud se chcete dozvědět o netušených, velmi temných zákoutích obchodu s chudobou, pusťte si v archivu ČT tohle zásadní dílo režisérek Barbory Chalupové a Ivany Pauerové Miloševičové. Tematické epizody se zaměřují na to, jak dluhy vůbec vznikají, jak se následně vymáhají, jak se přichází o majetek, jak se (ne)oddlužuje, jak fungují exekutoři a ve finále jak lze absurdní, zlovolný systém změnit. Lze z dluhové pasti, ve které se nachází téměř desetina dospělých občanů České republiky, najít cestu ven? 

Pokračování 9 / 11

Sex O’Clock

Video placeholde
Seroš X: Sex O’Clock • Reflex.cz

Empatický seriál Sex O’Clock „vyučuje“ vztahy s komediální nadsázkou i syrově realisticky. Dospívání je dřina a ani později to se vztahy asi o moc jednodušší nebude, jak naznačuje desetidílný komediální cyklus (k vidění je na „novácké“ streamingové službě Voyo). Začíná jako legrace o adolescentech, co mají plnou hlavu sexu, a jejich trapných rodičích, kteří jim nerozumějí, ale zdání klame. Aniž se zbaví humoru, seriál ztěžkne tématy jako coming out, nechtěné těhotenství nezletilých, kyberšikana, znásilnění na večírku pod vlivem drog a podobnými. Nelehké věci jsou probírané s nadhledem, a přitom s nenásilným výchovným přesahem.

Pokračování 10 / 11

Věž II.

Video placeholde
Seroš X: Věž • Reflex.cz

Druhá řada britské krimi série s názvem Věž: Smrtící vzkaz o čtyřech zhruba třičtvrtěhodinových epizodách přináší další dramata, která se odehrávají v okolí věžáku Portland Tower v jihovýchodním Londýně. Gemma Whelan je jako chladná, striktní, neústupná a ultra profesionální detektivka Sarah Collins s velkým smutkem z dávné minulosti velmi přesvědčivá. Hledají se zmizelé dívky podobně jako ve Vraždě na samém konci světa (brzy se dozvíte víc v našem Seroši X) a pustit si ji můžete, stejně jako první řadu, na HBO Max.

Pokračování 11 / 11

Volha

Video placeholde
Seroš X: Volha • Reflex.cz

Není to možná tak úplně naše krevní skupina, ale dobové drama režiséra a scenáristy Jana Pachla podle knihy Karla Hynieho Volha si v průměru pustilo 1,29 milionu diváků, tak si ho připomeňme. A s ním hlavní hity normalizace: čistky po roce ‘68, agenta Minaříka, lámání charakterů, donašečství mezi kolegy, kalvárii se sháněním bytů či západního zboží i okupanty v Milovicích.  Hlavní hrdina, omezený sobec Standa Pekárek, vyniká ve vymýšlení drobných podvodů a triků – jak si nakrást benzín, zfalšovat počet ujetých kilometrů, podvést manželku, zbavit se konkurence… Pro mnohé dodnes inspirativní socialistický model. Který ovšem prosím v roce 2024 nechme u ledu!