Video placeholde

Jezovita, divoké páření a sledování semene. Sexuální scéna, po které se už nikdy nenapijete syrovátky

„Důstojnej pán“ sice tak „krásně káže vo tom Nebeským království“, ale Bětce Knédlhansové, druhé a poslední ženě jeho života, barokní učenec Bohuslav Balbín odolati nedokázal. Dělali to tiše a rychle – hlavně rychle, jako Evi a Saša v Pelíšcích. Čtvrtý román Stanislava Komárka Jezovita Balbinus dosáhl na sdílené páté místo nejen v našem prestižním klání, ale též v letošní anketě Kniha roku Lidových novin. Profesor Komárek je filozof, spisovatel a především biolog, užívá tedy při popisu koitu odborné výrazy od páření se přes ovulaci po semeno a vagínu… A propos knězovo semeno, „vytékající jak řídká syrovátka z vagíny a kapající na ušlapanou podlahu“: tenhle popis vám možná tak jako mně na dlouho znechutí oblíbený mléčný výrobek.

5. místo - Stanislav Komárek: Jezovita Balbinus

Ukázka:

Bránil se ale jen nevydatně a za moment ze sebe strhali šaty a divoce se pářili na posteli i na stole, kupodivu téměř úplně potichu, aby se osazenstvo domu nepoplašilo, lampička s konopným olejem celou scénu slabounce a lhostejně osvětlovala. Bylo v tom z obou stran i cosi ze zoufalství a násilí, Bětka též vystihla přesně den ovulace, ač podobný pojem tehdy samozřejmě nikdo neznal. Balbinus pak se smutkem a rezignací sledoval své semeno, vytékající jak řídká syrovátka z vagíny a kapající na ušlapanou podlahu.

Hodnocení:

 „Tiše a rychle – hlavně rychle“, jako Evi a Saša v Pelíšcích. „Důstojnej pán“ sice tak „krásně káže vo tom Nebeským království“, ale Bětce Knédlhansové, druhé a poslední ženě jeho života, barokní učenec Bohuslav Balbín odolati nedokázal. Ač bereme v potaz, že „Post coitum omne animal triste“, každý tvor je po pohlavním styku smutný, soudě podle ukázky byl titulnímu jezovitovi Balbinovi sex se ženou možná ještě nepříjemnější než těch padesát ran bičem. Právě o takový trest si kněz řekl v jedinečném čtvrtém, nakladatelstvím Academia vydaném románu Stanislava Komárka, jenž na páté místo dosáhl nejen v našem prestižním klání, ale též v letošní anketě Kniha roku Lidových novin. Profesor Komárek je filozof, spisovatel a především biolog – odtud ona přesná oborová terminologie od páření se přes ovulaci po semeno a vagínu… To s klucima to bylo onačejší než s Bětkou: se študentem Karlem …zmizeli pod peřinou Balbínova lůžka, bylo to jako výbuch sopky, či lépe řečeno sopek dvou, a ještě dlouho se něžně hladili. Byla z toho láska jako trám a k čemusi podobnému později došlo i s Vchynským a Viktorinem.“ Je tedy pravda, že důvodem zákazu práce s mládeží nebylo Balbínovo vlastenectví, ale sexuální orientace, jak se dnes soudí? Nevíme. Jisté je, že své oblíbené syrovátky se po přečtení ukázky nějakou dobu nenapiju.