Autor Leona, Pátého elementu nebo Arthura a Minimojů do českých kin přivezl DogMana

Autor Leona, Pátého elementu nebo Arthura a Minimojů do českých kin přivezl DogMana Zdroj: Francois G. Durand / Getty Images

Jak naložíte se svou klecí? Autor Leona nebo Pátého elementu přivezl do českých kin DogMana

V Praze nestrávil ani 24 hodin: přiletěl, aby v rámci Festivalu francouzského filmu uvedl svůj nejnovější film DogMan, podiskutoval s diváky a rozdal pár rozhovorů, a brzy ráno zase zmizel do Paříže. I přes nabitý program působil uvolněně a vstřícně. „Povídat si o filmech není práce, ale radost,“ tvrdil. V dramatu DogMan francouzský scenárista, režisér a producent LUC BESSON (64) vypráví o mladém muži jménem Douglas, který strávil část dětství zavřený v psí kleci a i v dospělosti nachází lásku a smysl života pouze u psů.

Hrdinové vašich filmů jsou často outsideři. Co vás na nich přitahuje?

Já se na filmy dívám proto, abych při nich snil. Abych utekl. Takže nebudu točit třeba o svém sousedovi. Je fajn, ale dělat film o tom, jak si u mě v kuchyni povídáme o životě… Někteří scenáristé by z toho napsali skvělý biják, ale pro mě je filmařina jako malování. Chci vyprávět o něčem, co nikdy nebudu mít nebo co nikdy nebudu dělat. Chci vyprávět o výjimečných lidech – a těmi outsideři někdy bývají. Nikdy nebudu DogMan, ale něco málo z něj ve mně je. A já to chtěl prozkoumat.

Inspirací pro DogMana vám byl novinový článek o chlapci, kterého jeho rodina zavírala do psí klece. Napsal jste ale i film ­Utržený ze řetězu (2005), s jehož hrdinou se taky zacházelo jako se psem, včetně té klece. Je to náhoda, nebo je tam nějaká ­spojitost?

Asi každý má v životě nějakou klec, je to alegorie. Tou klecí může být třeba manželství nebo zaměstnání a je na nás, jak se k ní postavíme. Strávíme v ní celý život? Budeme chodit kolem ní? Když jsem si přečetl ten článek, pořád jsem myslel na toho kluka, opuštěného a vyrůstajícího bez lásky. A začal jsem psát film o tom, co z takového kluka může být za deset, patnáct, dvacet let. Jakou cestou se vydá? Stane se z něj monstrum ovládané vztekem a touhou po pomstě? Nebo tu bolest zpracuje a půjde cestou porozumění a empatie? Bolest známe všichni, většinou je spojená s tím, že jsme o něco přišli nebo že něco nemůžeme dostat. Otázka je, jak se s ní vyrovnáváme. Hodně agrese mezi lidmi, nebo vůbec ve společnosti, plyne právě z téhle bolesti. Myslím si, že tímhle tématem DogMan v divácích rezonuje.

Lví podíl na účinku DogMana má Caleb Landry Jones v titulní roli. Byl vaší první volbou?

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!