Obálka knihy Roberta Baera

Obálka knihy Roberta Baera Zdroj: Archiv nakladatelství Grada

Špičkový špion opět napsal výtečnou knihu. O krtkovi, co se zahrabal v CIA, a o honu na Čtvrtého muže

Proč USA zaspaly vzestup Putina? Tak se ptá podtitul nové knihy Roberta Baera Hon na krtka KGB ve vedení CIA. Autor má pro zpracování daného tématu výtečné předpoklady, neboť sám po léta působil jako agent Ústřední zpravodajské služby (CIA), a to dokonce agent velmi úspěšný.

Robert Baer pracoval na různých místech od Iráku po indické Dillí a za svou celoživotní práci obdržel od svého zaměstnavatele Medaili za zásluhy. V současnosti je analytikem CNN v oblasti zpravodajských služeb a bezpečnosti a pravidelně přispívá do prestižních deníků a časopisů, jako jsou například Vanity Fair, TIME, The Wall Street Journal a The Washington Post. Podle jeho bestselleru Nevidět zlo (česky jej, stejně jako Baerovu knihu Jak naložit s ďáblem o íránské politické situaci, vydalo nakladatelství Volvox Globator), představujícího historii moderních politických vražd a vyprávějícího o Baerově kariéře špičkového operativce CIA, vznikl film Syriana. George Clooney za ztvárnění samotného Baera dokonce dostal Oscara.

Kdo je agent Čtvrtý muž?

O čem mimo jiné vypravuje kniha HON NA KRTKA KGB VE VEDENÍ CIA (vydala ji Grada v překladu Marka Nového), jejíž název možná nepříliš vhodně evokuje název knihy Vladimíra Ševely Český krtek v CIA o agentu StB/CIA Karlu Köcherovi? Na sklonku studené války a po jejím skončení odhalila CIA ve spolupráci s Federálním vyšetřovacím úřadem (FBI) tři vysoce prominentní špióny Výboru státní bezpečnosti (KGB) působící v ruských operacích amerických zpravodajských služeb. Všichni dopadli špatně. Aldriche Hazena Amese a Roberta Hanssena odsoudili na doživotí. Zatímco letos dvaaosmdesátiletý Ames si trest odpykává v přísně střežené věznici v pensylvánském Allenwoodu, Hanssen zemřel letos 5. června v devětasedmdesáti letech v coloradském městě Florence. A co ten třetí do tanga, důstojník CIA Edward Lee Howard, který přeběhl do Sovětského svazu? Ten si v Moskvě 12. července 2002 v pouhých padesáti letech zlomil vaz. Inu, dnes Putinovi kritici pro změnu omylem vypadávají z okna…

Neustávaly však spekulace, že existuje ještě agent přezdívaný Čtvrtý muž, jenž nebyl nikdy spojen s nějakým konkrétním jménem, nikdy nebyl obviněn ze špionáže, ale FBI je o jeho existenci přesvědčena natolik skálopevně, že pokračuje ve vyšetřování. Pokud o případu chcete slyšet mluvit samotného Roberta Baera, pusťte si třeba tento videorozhovor. Anebo tenhle.

USA a Rusko, krize nejhlubší

Napínavá, čtivá kniha nepostrádá nic na aktuálnosti, ba právě naopak. Tři nejlepší lovkyně špiónů CIA měly zjistit, jestli v řadách Ústřední zpravodajské služby neškodí ještě další dvojitý agent. Jejich odhalení by totiž vysvětlovalo, proč Západ zůstával po léta hluchý a slepý k zázračnému mocenskému vzestupu Vladimira Vladimiroviče Putina, jehož loňské rozpoutání agresívní, dobyvačné a v pravém smyslu toho slova imperialistické války proti sousední Ukrajině ochladilo vztahy Ruska a Západu hluboko pod bod mrazu a způsobilo takovou krizi ve vzájemných vztazích, jakou svět dlouho neviděl a jejíž řešení je zatím bohužel stále v nedohlednu.

Závěrem dodejme, že publikaci doprovází důležitá poznámka: „Všechna fakta, názory a analýzy uvedené v této knize jsou stanovisky autora a neodrážejí oficiální postoje ani názory vlády Spojených států Amerických (to velké A je pravopisná chyba; pozn. autora). Žádné informace obsažené v knize si nelze vykládat tak, že by potvrzovaly či naznačovaly, že vláda Spojených států autorizovala uvedené informace nebo podporovala názory autora.“ Tomu samozřejmě rozumíme, ale je třeba poznamenat, že v otázkách národní bezpečnosti a co do průběhu vyšetřování jednoho z největších špionážních případů, jež odhalilo zatím tři důležité přeběhlíky, jsou autor s vládou USA jistě zajedno.