Štěpánka Jislová vydala autobiografický komiks  o složitých vztazích i skrývaných tajemstvích

Štěpánka Jislová vydala autobiografický komiks o složitých vztazích i skrývaných tajemstvích Zdroj: Nakladatelství Paseka

Hledám vztah. Zn.: Spěchá. Vychází autobiografický komiks o složitých vztazích i skrývaných tajemstvích

V podstatě nad každým důležitým komiksem českého tvůrce, který vyšel v posledních letech, se vznášely otázky: Je to už dílo světové úrovně? Nebo ještě pořád doháníme vlak, který nám ujel v době, kdy se komiks etabloval jako svébytné médium, „deváté umění“, zatímco mnoho zdejších čtenářů si jej spojovalo primárně s Čtyřlístkem? Na takové otázky bychom však měli rezignovat a konečně připustit, že kreslířů a scenáristů, kteří si nezadají se slavnějšími americkými či japonskými kolegy, je u nás hodně. K těm nejviditelnějším patří Štěpánka Jislová (*1992), která má sice na kontě již několik autorských knih, ale uznání dosud sbírala především jako kreslířka. To se bezpochyby změní díky komiksu Srdcovka, jenž nedávno vyšel v nakladatelství Paseka.

V přiznaně autobiografické knize popisuje autorka fatální vztah, který navázala s klukem jménem Michal poté, co začala studovat na umělecké škole. Víceméně banální námět získá na zajímavosti, když se zaměříme na to, jak s ním oceňovaná umělkyně zachází a co všechno při tom odkrývá. Vztah se dlouho odehrává výhradně v posteli; mladý muž se nechce vázat a ohledně pravidel jejich soužití má jasno.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!