Video placeholde

Nedožité osmdesátiny Karla Černocha oslaví jeho dcera Tereza s hvězdnou koncertní tour

Nedožité osmdesátiny slavného zpěváka české populární hudby Karla Černocha připadá na 12. října. Zpěvákova dcera Tereza, která profesně kráčí v otcových stopách – je zpěvačkou kapely Monkey Bussines a nedávno vydala další sólové album Slečna náročná - se rozhodla připomenout jeho nedožité narozeniny hudebním projektem KAREL ČERNOCH 80. Na čtyřech jedinečných koncertech se s hosty potkají Michal Prokop, Ondřej Ruml, Matěj Ruppert, Peter Lipa, Bára Basiková, Leona Machálková, Helena Vondráčková a Marie Rottrová Za doprovodu B-Side Bandu bandleadera a producenta Josefa Buchty zazpívají nejznámější písně z repertoáru jedné z legend české populární hudby.

Startuje se 10. října 2023 v Hradci Králové, v Kongresovém centru Aldis, druhý koncert se uskuteční 11. října v multifunkční hale Gong v Ostravě. Koncert v Kongresovém centru Praha se odehraje 1. listopadu, a na závěr, 5. listopadu, uslyší program diváci v Brně, v Sono Music Clubu.

„Jsem moc ráda, že se na pódiu budu mít možnost potkat s lidmi, kteří měli tátu rádi, vážili si ho jako člověka a oceňovali jako muzikanta. Předem vím, že to bude hodně emotivní, protože táta mi moc chybí, ale věřím, že by byl šťastný, že jeho písničky stále oslovují publikum stejně jako v době, kdy je zpíval sám,“ říká Tereza Černochová.

Traduje se, že když Karel Černoch pracoval počátkem šedesátých let jako rekvizitář ve Filmovém studiu Barrandov, zaslechl ho tam brnkat na kytaru a prozpěvovat Jan Werich. „Poslyšte, vy byste měl zkusit zpívat lidem na jevišti,“ navrhl mu. Alespoň takto na začátky pěvecké kariéry Karla Černocha vzpomíná jeho celoživotní kamarád, textař a spisovatel Ondřej Suchý. Z jeviště, gramodesek a další nosičů, rozhlasu či televizních obrazovek posléze Karel Černoch odzpíval desítky písní – s bigbítovými kapelami, s kytarou, s country seskupením či za doprovodu big bandů a velkých orchestrů. Na koncertech zazní největší hity Karla Černocha: Zrcadlo, Popelky, Správnej džob, Ona se brání, Tržnice světa nebo Jabloň ví, kdy má kvést a mnoho dalších.

„Táta za život udělal poměrně hodně písniček, je z čeho vybírat, ale je jasné, že musí zaznít ty nejslavnější. Zároveň by koncert měl mít dynamiku, rytmus, bez nějakého pietního smutnění. Takže jsem udělala předvýběr a tak lehce tipovala, co by mohl kdo zpívat. Ale naštěstí jsou lidi, kteří vám to ulehčí jako třeba Michal Prokop nebo Ondřej Ruml, kteří přijdou a sami řeknou, co chtějí zpívat,“ prozrazuje Tereza Černochová, jak vznikal koncept.

„Jelikož je Terezka moje kamarádka a kolegyně, bylo to jasné,“ vysvětluje Matěj Ruppert, že neváhal ani na okamžik se projektu zúčastnit. „Ale to neváhání mělo ještě jiný důvod, protože Karel Černoch byl jedním z našich nejlepších zpěváků, s krásnými písněmi. Díky Terezce jsem měl možnost ho blíž poznat,“ dodává.

„Karel s jeho ženou Dášou a dcerou Terezou patřili “odpradávna” mezi mé blízké a opravdu milované přátele. Sice jsme se nepotkávali na jevištích, ale trávili jsme společné chvíle u Černochů doma, kdy Karel fantasticky vařil a pak nás neskutečně bavil, a to je pro mne nejvíc. Karel byl opravdovej kamarád, hodnej a slušnej člověk, skvělej muzikant a zpěvák s originálním hlasem, kterého najisto poznáte po prvních tónech. A pro tohle všechno si zaslouží krásnou a velkou vzpomínku s jeho písničkami. Moc se na to těším, oslavíme tak v kruhu kamarádů a kolegů jeho osmdesátku,“ přidává se zpěvačka Bára Basiková.

Vzpomíná i zpěvačka Leona Machálková. „Pozvání na koncerty, které budou poctou Karlu Černochovi, jsem ráda přijala, protože mě s ním pojí velmi silné pouto...Hráli jsme spolu v několika velmi úspěšných muzikálech - Dracula, Monte Cristo, Bídníci..., natočili jsme spolu desítky televizních pořadů a společně jsme nahráli také dva krásné duety: "Pár slov,  pár kroků,  pár gest" a "Lásky tvář". Odjakživa jsem měla ráda jeho charismatický hlas a jeho melodické písničky mi byly blízké díky jeho nezaměnitelnému, citlivému výrazu.   Často na něj myslím, Karel byl velmi důležitý člověk mém životě,“ říká Leona.

Legendární Zrcadlo získalo díky projektu nový klip. Píseň vznikla v roce 1969 v autorském tandemu Karla Černocha s Pavlem Žákem, textařem, který je autorem i dalších textů k Černochovým písním – jako jsou právě třeba Popelky, Ona se brání nebo osudová Píseň o mé zemi, která oběma přinesla řadu zákazů ze strany komunistického režimu.

Ve videoklipu Zrcadlo jsou využity dobové záznamy Černochových vystoupení a kombinace fotek z rodinného alba, které vybrala Tereza Černochová.