Herečka Marika Šoposká si v seriálu ČT OKTOPUS poprvé vyzkoušela postavu kriminalistky

Herečka Marika Šoposká si v seriálu ČT OKTOPUS poprvé vyzkoušela postavu kriminalistky Zdroj: Zbyňek Pecák

V českých detektivkách skoro všichni drží zbraň blbě, říká Marika Šoposká, kriminalistka ze seriálu Oktopus

Dvojice vyšetřovatelů v kriminálkách bývají nesourodé a kapitáni Dítě a Fáberová nejsou výjimkou. On stříhá metr do důchodu, živí se „vlašákem“ a spíš než na práci myslí na koníčky. Ona je mladá, elegantní a ambiciózní. Ve fiktivním Oddělení Kontroly Termínově Ohrožených Případů Útvaru S spolu řeší kauzy, jimž hrozí promlčení. Hlavní ženskou roli v seriálu Oktopus scenáristy a režiséra Jana Pachla (Volha), jenž běží na České televizi od 28. srpna, ztvárnila Marika Šoposká (33).

Seriálové kriminálky u nás patří k nejoblíbenějším televizním žánrům, točí se jich hodně a je v nich i čím dál víc žen-vyšetřovatelek. Zkoušela jste se od nich nějak odlišit a pojmout kapitánku Fáberovou jinak, po svém?

Přiznám se, že televizní detektivky skoro nesleduju, takže různé vyšetřovatelky nemám nakoukané, neznám ty role a nevím, jak je herečky pojímají. Takže jsem neřešila, jestli bych kapitánku Fáberovou měla hrát nějak jinak, než vyšetřovatelky hrál někdo přede mnou. Vycházela jsem u ní vlastně jenom ze scénáře a z toho, jak jsme na place fungovali s představitelem mého kolegy Dítěte, Mirkem Krobotem. Respektive jak spolu fungovaly naše postavy. Až když jsme spolu stáli před kamerou a něco mezi námi obživlo, napadlo mě, jak budu Fáberovou hrát.

V tiskových materiálech přitom říkáte, že jste si vždycky chtěla zahrát kriminalistku. Když se na detektivky nedíváte, co vás na tomhle druhu postavy lákalo? To, že je to pro vás něco nového?

Asi ano, právě proto, že jsem nikdy žádnou vyšetřovatelku ani policistku nehrála. Ale ono to není tak, že nekoukám na detektivky, protože bych nechtěla, ale protože obecně nemám se dvěma malými dětmi čas dívat se v osm večer na televizi.

Taky jste se prý těšila, že si vyzkoušíte hrát se zbraní…

Ano, těšila jsem se na to, protože jsem takhle se zbraní nikdy nezacházela. Dokonce jsem byla na střeleckém kursu, abych se ji naučila správně držet. Kluci, kteří mě na střelnici učili, mi říkali, že bývají úplně zoufalí, protože v českých detektivkách skoro všichni herci drží zbraně blbě. Překvapilo mě, že je ta věc opravdu dost těžká. Nevím, jestli jsem ji držela dobře já, ale snažila jsem se a dost mě ta práce bavila. Střelba je zajímavá disciplína.

Fáberová je mimo jiné popsaná tak, že se „ráda obléká elegantně, rozhodně není prototypem moderních drsňaček“. V prvním díle s podtitulem Ztracený případ se třeba výrazně charakterizuje červenou barvou: má červený kabát, svetr, kabelku… Měla jste možnost mluvit do toho, jak vaše postava vypadá?

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!