Shoshany Zuboffové Věk kapitalismu dohledu

Shoshany Zuboffové Věk kapitalismu dohledu Zdroj: Archív

Kniha Shoshany Zuboffové Věk kapitalismu dohledu zestárla, ale zůstává zásadní

Opus magnum harvardské sociální psycholožky Zuboffové ukazuje, jak kapitalismus vydělává tím, že na nás dohlíží, a detailně líčí vývoj on-line světa. Navázaly na něj desítky dalších, nezbytně ale potřebujeme hlavně druhý díl.

Četla jsem tu tlustou knihu v bezčasí prvního lockdownu roku 2020. Chválil ji Barack Obama i časopis New Yorker. Byla osvěžující jasností úsudku: vrstvila srozumitelné argumenty o kapitalismu, který vydělává tím, že na nás dohlíží. Byla trochu únavná ve své pobouřenosti, konfrontačním tónu i repetitivnosti. Ono přísné dělení na „my, poskytovatelé lidské zkušenosti“, a „oni, kapitalisté dohledu“, se nám Evropanům zdá přehnané. Ale tu knihu jsem dočetla. A ráda.

Víc než sedmisetstránkový opus magnum harvardské sociální psycholožky Shoshany Zuboffové Věk kapitalismu dohledu, který na konci roku 2022 vydalo Argo v edici Crossover v českém překladu Sylvy Ficové, od doby vydání svého anglického originálu v roce 2019 zestárl. Zestárl kvůli tomu, o čem kniha píše: vývoj je tak rychlý, že jej nelze akademicky reflektovat. Kniha už nestihla analyzovat útok na americký Kapitol 6. ledna 2021 ani současnou sílu TikToku. Popisuje ale detailně, jak se kdysi radostný a svobodomyslný internet proměnil v nelítostnou formu podnikání, kdy se veškeré naše on-line chování přeměňuje na behaviorální vzorce, z nichž se vytvářejí predikce naší budoucnosti (tzv. trh s budoucím chováním) a ty se pak nabízejí firmám a politickým marketérům.

I to už dávno víme z dokumentu Netflixu Sociální dilema (2020), kde mimochodem Shoshana Zuboffová vystupuje a kde je detailně popsáno, jak nejchytřejší lidé na světě pracují na tom, aby nám roztěkali pozornost a udrželi nás co nejdéle on-line.

V jedné věci ale zůstává Věk dohledu kapitalismu zásadní: jako kniha historická a shrnující, na kterou už dnes navázaly desítky dalších. Přistupuje k vývoji on-line světa detailně a krok po kroku, s off-line soustředěností připomíná argumenty, které nás před pětadvaceti lety přesvědčily, že připojení k internetu bude znamenat lepší svět.

Na co tedy v souvislosti s akademickou celebritou Zuboffovou trpělivě čekám, je další díl. Vážně ho potřebujeme.