Z filmu Za polem

Z filmu Za polem Zdroj: Pragueshorts.com

Z filmu Těžce pracující
Z filmu Rituály
Z filmu Ostrov svobody
Z filmu Léto
Z filmu Dcera lovce hlav
5
Fotogalerie

Málo minut, hodně radosti! Začíná festival krátkých filmů Pragueshorts, který se z Prahy přelije na KVIFF.TV

Už 17. ročník Mezinárodního festivalu krátkých filmů Pragueshorts se koná v Praze ve dnech 1. až 5. března a posléze na VOD portálu KVIFF.TV až do 18, března. Jádro přehlídky tvoří tři soutěžní sekce – mezinárodní, česká a LABO, věnovaná experimentálním filmům, udělena bude i Cena diváků. Mezi osmi desítkami snímků jsou vítězové z Cannes, Locarna či Cen české filmové kritiky.

Přehlídku Pragueshorts organizuje tým MFF Karlovy Vary. Mezinárodní soutěž představí 27 titulů v pěti blocích, mezi nimi i filmy Všechny vrány světa a Zurčení vody, oceněné Zlatou palmou v Cannes. Chybět nebude Velký třesk, který triumfoval v Locarnu, Dcera lovce hlav si pak nese trofej ze Sundance. V porotě zasedne například kameraman Dušan Husár, momentálně držitel nominací na České lvy za adrenalinovou jízdu BANGER. a drama Arvéd, či herečka Tereza Hofová. Klání vyvrcholí v sobotu 4. března v pražském Biu Oko, kde se uskuteční Dlouhá noc s krátkým filmem.

Tematickou i žánrovou rozmanitost tuzemské filmové scény představuje osmice českých „kraťasů“. Například strhující Rituály od režiséra seriálu Pět let Damiána Vondráška jsou drsnou sondou do života mládeže z okraje společnosti, v uhlazené herecké retroetudě Ostrov svobody (režie Petr Januschka) jsou k vidění Judit Bárdos a Jiří Mádl, vedle nich je na České lvy nominovaný i Vinland Martina Kuby... Nejlepší počin vybere mezinárodní porota, do níž přijali pozvání filmařka Cristina Grosan (Běžná selhání), střihač Jarosław Kamiński (Ida, Studená válka, Quo Vadis, Aida?, Zátopek) a konzultant a kreativní poradce Wim Vanacker. Dva bloky české soutěže budou promítnuty v pátek 3. března v kině Pilotů a v neděli 5. března v kině Světozor, kde na program naváže i projekce vítězných filmů.

Do experimentálně a inovativně laděného bloku LABO se probojovali například režisér celovečeráků Bílý bílý den či Zapomenutá země Hlynur Pálmason (Hnízdečko) , absolvent FAMU Francesco Montagner (Asterión), tuzemská filmařka Marina Hendrychová (Lycaeon) a další autoři. LABO se promítá ve čtvrtek 2. března v Ponrepu a v sobotu 4. března ve Světozoru.

V neděli 5. března začne online část festivalu. Na VOD platformě MFF Karlovy Vary KVIFF.TV bude za cenu 160 Kč možné zhlédnout téměř šest desítek filmů z festivalového programu plus starší oceňované domácí krátké filmy jako je Furiant Ondřeje Hudečka.

Více informací najdete na www.pragueshorts.com.

PragueshortsPragueshorts.com