PRVNÍ ROAD MOVIE, KDE PIVO TEČE PROUDEM, ABY POMÁHALO! EXPEDICE LENKA MÁ PREMIÉRU JIŽ 26. LEDNA NA FESTIVALU DIÁKY.

PRVNÍ ROAD MOVIE, KDE PIVO TEČE PROUDEM, ABY POMÁHALO! EXPEDICE LENKA MÁ PREMIÉRU JIŽ 26. LEDNA NA FESTIVALU DIÁKY. Zdroj: red

PRVNÍ ROAD MOVIE, KDE PIVO TEČE PROUDEM, ABY POMÁHALO! EXPEDICE LENKA MÁ PREMIÉRU JIŽ 26. LEDNA NA FESTIVALU DIÁKY.
PRVNÍ ROAD MOVIE, KDE PIVO TEČE PROUDEM, ABY POMÁHALO! EXPEDICE LENKA MÁ PREMIÉRU JIŽ 26. LEDNA NA FESTIVALU DIÁKY.
PRVNÍ ROAD MOVIE, KDE PIVO TEČE PROUDEM, ABY POMÁHALO! EXPEDICE LENKA MÁ PREMIÉRU JIŽ 26. LEDNA NA FESTIVALU DIÁKY.
3
Fotogalerie

Road movie, kde pivo poteče proudem, aby pomáhalo! Expedice Lenka má premiéru 26. ledna na festivalu Diáky

Projekt Beer with Travel, za nímž stojí Honza Šamla a Vláďa Maroušek, chystá premiéru své první road movie. Expedice Lenka, kterou parta čtyř kamarádů uskutečnila v lednu a únoru roku 2020, nese jméno holčičky s těžkou formou autismu. Projekt Beer with Travel spojuje lásku k cestování a pivu a pod hlavičkou DIY nakladatelství BWT Books má na kontě řadu úspěšných cestopisů. Tentokrát kroky cestovatelů vedly do Srbska, rodiště Lenčiny maminky, Ukrajiny, Moldávie a Rumunska. A protože každý dělá, co umí nejlíp, rozhodl se čtyřlístek pivařů, že Lenku podpoří právě pitím piva! Hlasem film provází herec Martin Písařík a do situace diváky uvede legendární Alexander Hemala. Úvodní píseň složil písničkář Pokáč a na střihu se podílel Tomáš Lyga z One Man Show. Připravte si pivní tácky a bránice, takovou road movie jste dosud neviděli!

Pomáhat pitím piva… možná tak maximálně sami sobě do léčebny, napadne vás. Tihle kluci vás ale přesvědčí o opaku! Za každou pivní značku, kterou na své trnité pouti ochutnali, přispěli na Lenčin transparentní účet 200 korun. Během cesty, kterou mapovali na sociálních sítích, se k nim spontánně přidávali další konzumenti. Na konci cesty se potvrdilo, že Češi jsou národ pivařů – na účtu zasvítila částka o něco vyšší než 300 000 korun. Rodina malé holčičky vybrané prostředky použila na nákladné terapie. 

Benefiční road trip „napomáhá“ čtyřem kamarádům zdolat jedna rezavá Felicie, do cesty se jim pak staví desítky piv a tisíce kilometrů napříč východní Evropou. Při sledování filmu zjistíte, že brilantně projeli vražedným městem na Ukrajině, aby následně pocítili účinek moldavského vína i policejních složek a trip korunovali návštěvou českých vesnic v Rumunsku. 

„Ochutnali jsme také magické kouzlo hraničních přechodů, které jsou jako bonboniéra. Nikdy nevíš, na jakého celníka narazíš. Ukrajinští se, s cigaretou v ruce a zlatými zuby v puse, smáli rezavému autu, moldavští se šibalsky ptali, jaké pašujeme zbraně a srbští nám s kamenným výrazem udělali prohlídku špinavého prádla i tělesných dutin,” vzpomínají na své cesty Honza Šamla a Vláďa Maroušek.

Soundtrack s tím nejlepším, co současná česká hudební scéna nabízí

Snímek obsahuje krom piva a trochy trapného humoru i nabušený soundtrack. Titulní píseň „Lenka“ složil a nazpíval písničkář Pokáč: „Kluci z Beer with Travel jsou sympaťáci a projekt moc hezkej. Když mě oslovili, zda bych k němu udělal song, šel jsem do toho hned a nemusel nad tím ani chvilku přemýšlet. Navíc jsem Honzu nakazil covidem, takže tímhle jsem se snad vykoupil. Haha. Doufám, že song i film bude lidi bavit a že se pro Léňu vybere co nejvíc peněz,“ shrnuje Pokáč spolupráci.

V road movie dále zazní i skladby od umělců jako jsou Ben Cristovao, Kapitán Demo, ANNA K., Klára Vytisková, Lake Malawi, The Atavists, MYDY, Light & Love, Paulie Garand & Kenny Rough, No Distance Paradise, Mc Gey, James Cole, Orion, John Wolfhooker a spousty dalších. Kromě cestovatelského zážitku si tak z projekce odnesete i pořádnou hudební nálož.

INFO K PREMIÉŘE 

Projekce a festivalová premiéra road movie Expedice Lenka se uskuteční v rámci festivalu Diáky v Bio Oko 26. ledna ve 20.30. Vstupenky jsou v předprodeji za 190 Kč. 

LENKA V ŘÍŠI DIVŮ A JEJÍ PŘÍBĚH

Jmenuju se Lenka, je mi deset a věřte nevěřte, při porodu jsem dostala deset bodů z deseti. Narodila jsem se zdravá jako řípa! Po mých druhých narozeninách jsem se začala stahovat do jiného světa. Tahle planeta mě totiž úplně přestala bavit, ta její naplánovanost a očekávání! Nejsem hluchá, ale neslyším, protože nechci slyšet. Nemluvím, protože nechci mluvit. Nejím, protože k tomu není důvod. Je to tak těžký pochopit?

Doktoři mě tehdy zařadili do šuplíku s nápisem: Autismus 2. stupně s mentální retardací. Postupem času jsem po mnoha hodinových šílených záchvatech přistoupila na kompromis. Jsem ochotná se zapojit do světa svých rodičů za podmínky, že se oni zapojí do toho mého, a to nonstop. Když to shrnu, někdo se mi musí prostě věnovat 24 hodin denně, jinak přestávám dodržovat naši dohodu. V posledních šesti letech mám téměř každodenně terapie, které jsou základní podmínkou propojení našich světů. Ráda bych s tím rodičům trochu pomohla...  

O BEER WITH TRAVEL:

Dva kamarádi – Honza Šamla a Vláďa Maroušek tvoří pod hlavičkou Beer with Travel. Mezi jejich aktivity patří i charitativní projekt na podporu devítileté holčičky s těžkým autismem Expedice Lenka, výsledkem je stejnojmenná pivní road movie. Cestování stálo také u zrodu nakladatelství BWT books. V říjnu 2019 Honza s Vláďou vydali svoji první knihu Transsibiřská magistrála, aneb s pivem v ruce od Finského zálivu k Japonskému moři. Ke stolu štamgastů tohoto pivního nakladatelství patří také další úspěšné knihy Hory a nekonečno (Viktorka Hlaváčková, finalistka Cestopisu roku 2020), KAIF: O stopování, kalašnikovech a japonském pornu (Tony Danilov, finalista Cestopisu roku 2021), Hlas větru (Stanislav Havlíček, 1. místo v Cestopisu roku 2021). Nejnovějšími knižními novinkami nakladatelství jsou druhý díl Nasrané Mámy (Tereza Maroušková) a Káva z Mocha (Stanislav Havlíček). 

Z každé prodané knihy posílají Honza a Vláďa 5 Kč na transparentní účet Lenka v říši divů, který přispívá hlavní hrdince projektu Expedice Lenka na terapie.