Lake Malawi

Lake Malawi Zdroj: Jitka Janů

Lake Malawi
Lake Malawi
Lake Malawi
Lake Malawi
4
Fotogalerie

Na křest alba do Roxy připravujeme i speciální světelnou show, říká Albert Černý ze skupiny Lake Malawi

Lake Malawi je česká, anglicky zpívající, indie popová hudební skupina původem z Třince. Skupinu založil Albert Černý v září 2013 po rozpadu Charlie Straight. V roce 2019 reprezentovala kapela Českou republiku na hudební soutěži Eurovision, kde postoupila do finále. 21. října vychází dlouho očekávané druhé album Lake Malawi s názvem The Great Video Game Crush.

Alberte, skupinu Lake Malawi jste založil v roce 2013 po rozpadu Charlie Straight. Jak se na tohoto svého desetiletého potomka díváte? A na co jste nejvíc pyšný?

Od ukončení Charlie Straight mě hodně lidí odrazovalo, ale když se ohlídnu na minulých deset let, neměnil bych nic. Lake Malawi je kapela, díky které jsem se toho hodně naučil, hodně zažil, a věřím, že s novou deskou se nám otevřou ještě další možnosti. Na začátku byla naše hudba melancholičtější a přiznám se, že album, které jsme vydali v roce 2017, nemělo odezvu, jakou bych si přál. Následovalo temné období, kdy jsem uvažoval o tom, že hudbu v téhle podobě vzdám. Měl jsem pocit, že zahraniční ambice a písničky v angličtině tady nikoho nezajímají, a ekonomicky to bylo těžké, ale přišla Eurovize. Všechno se pro mě otočilo, když jsme napsali „Friend Of a Friend“. Bylo to poprvé, co jsem už během psaní spolupracoval s dalšími hudebníky a producenty. Bára mi tehdy říkala, ať vyzkouším nové cesty, že mě to posune dál, a měla pravdu. Takhle jsme napsali prakticky celé nové album!

V září jste se oženil s modelkou Bárou Podzimkovou, koupili jste si a přestavěli dodávku, ve které můžete cestovat a na cestách bydlet. Co tedy v nejbližší době plánujete?

Momentálně jsme si pronajali byt v Portugalsku, kde dodávku parkujeme už asi půl roku u kamaráda před domem. Je to takový náš druhý domov. Já budu pendlovat mezi Lisabonem a Prahou, protože v Čechách mám koncerty a celý kreativní team, ale Bára jako modelka může na focení lítat odkudkoliv, takže je jí jedno, kde v Evropě právě je.

Bára je modelka a vy muzikant. Jak se vám daří skloubit osobní a pracovní život?

Myslím, že dobře. Snažíme se spolu trávit co nejvíc času, surfujeme, chodíme na hory a sdílíme spolu skoro všechno. Nedávno Bára řekla, ať si ty řeči o kapele na chvilku nechám pro sebe, že z ní někdy dělám dalšího člena Lake Malawi... Co se týče času spolu, mám takové pravidlo, že déle než tři, maximálně čtyři týdny nebudeme nikdy od sebe.

Nedávno se z Třince do Prahy přestěhoval i Jeroným, vaše pravá ruka. Co od tohoto kroku očekáváte?

Já už v Praze funguji přes tři roky. Jeroným se sem přestěhoval před rokem a hodně nám to pomohlo se víc scházet a dokončit album. Shodou okolností jsem zrovna měl k dispozici neuvěřitelné studio v krásné vile na Vinohradech. Tam jsme se scházeli a nahrávali společně. Jeroným pro mě pravá ruka opravdu je, protože dokáže dobře uzemnit moje příliš vzletné nápady, a naopak mě zase motivovat, když mi docházejí síly. Kromě hraní na baskytaru a další nástroje se teď chystá na advokátní zkoušky. Specializuje se na autorské právo, což se hodí.

Za pár dnů, tedy 21. října vychází dlouho očekávaná nová deska, na které jste pracoval dva roky… Na jaké skladby se můžeme těšit? Co vás při skládání nejvíc ovlivnilo?

Nejvíc se osobně těším na singl Joanne, který vydáváme právě dnes. Hraje na něm John Waugh, saxofonista z kapely The 1975. John nás slyšel hrát naživo na koncertě v Anglii a od té doby jsme v kontaktu. Nejvíc si cením toho, že nahrávání pro nás pro něho není jenom práce na zakázku, ale že ho naše skladby fakt baví. Kromě toho mě pořád těší, že se High-Speed Kissing hodně hraje v rádiu a že mi včera večer přišla smska od Pala Habery „Pekná vec, ste šikovní. Gratulujem, Palo!“ Nenucená pochvala nebo pozitvní feedback je pro muzikanta vždycky nejvíc. Hned jsem Pala pozval na křest, doufám, že dorazí.

Album bude mít křest 9. listopadu v klubu Roxy. Mohou se fanoušci těšit i na nějaké další koncerty?

Na křest se chystáme opravdu důkladně. Kromě nového setlistu budeme mít speciální světelnou show pod taktovkou Matyáše Vordy. Snažíme se přichystat show v podobě, která se potom bude dát vozit i na další koncerty. České turné zatím nechystáme, uvidíme po vydání desky.

Stálými členy kapely jste jen vy dva s Jeronýmem, kdo vás tedy při koncertech doprovodí a jaké pozvete hosty?

Na bicí zahraje právě Matyáš Vorda (z rozpadlých Mandrage, v posledních letech byl i bubeníkem Mekyho Žbirky), na kytaru Lukáš Chromek (jeden z nejžádanějších českých producentů a hlavní kytarista Ewy Farné) a na klávesy Jan Uvira (na klávesy doprovázel i Laca Decziho). Speciálně na koncert v Roxy přiletí anglická zpěvačka Abi F Jones, kterou můžete slyšet v „Mermaid Surf Club“, určitě přijde Dominika z We Are Domi a pozvali jsme Kláru Vytiskovou, aby se mnou zazpívala baladu Gold.

Z vašich písní i rozhovorů působíte jako pozitivně laděná osobnost. Bylo to tak vždycky? A čím si optimismus udržujete? Máte osvědčený recept na dobrou náladu?

To mě těší! Co se týče mého receptu na štěstí, snažím se být hodně venku a co nejvíc sportovat. Ale taky v sobě řeším spoustu věcí a chodím někdy na terapie Metodou RUŠ. V dobré náladě mě udržují hlavně blízcí, kamarádi, fanoušci, lidi kolem a taky fakt, že můžu dělat v životě, co mě baví – hudbu! 

Díky a přeji hodně štěstí!