Rijksmuseum v Amsterdamu

Rijksmuseum v Amsterdamu Zdroj: Wikimedia

Co dělat, když si v Amsterdamu nerezervujete místo v Rijksmuseu či u Van Gogha? A je to dobrý nápad?

Z rozhovorů s tvůrci nového seriálu HBO Rod draka může jít jednomu hlava kolem – tím spíš, když zná Hru o trůny, před níž se Rod draka odehrává, nazpaměť a novinky se nemůže dočkat. I v nabitém programu se ale najde skulina času na umění tradičnější, výtvarné. Co se skrývá v amsterdamské vile Alsberg, pobočce barcelonského muzea angažovaného kumštu Moco?

Když vyrazíte do Amsterdamu hlavně za účelem rozhovorů s tvůrci seriálu Rod draka a kvůli světové premiéře prvního dílu, může se vám stát, že si lístek do nejnavštěvovanějších nizozemských muzeí zapomenete zamluvit on-line předem. Rijksmuseum a Van Gogh Museum loni navštívil téměř navlas přesně milión milovníků umění, vás se ­ovšem dopolední fronty lidí s rezervačními kódy netýkají – pro dnešek mají naplněnou kapacitu, musíte o (kulturní) dům dál. Rozhlédnete se po Museumplein a je to jasné: barcelonské muzeum Moco, Mekka angažovaného současného umění, si otevřelo „odštěpný závod“ v překrásné vile Alsberg.

Eklektickou čtyřpodlažní cihlovou budovu plnou mramoru, vitráží, dřevěných trámů a folklórních motivů postavil roku 1904 architekt Eduard Cuypers, synovec slavnějšího Pierra Cuyperse. Uvnitř se skrývají střípky vizionářského umění Warhola i Haringa, výkřiky z ulice od Banksyho a THE KIDA, Hirstův Mickey nebo dýňová obsese Yayoi Kusamové. Čím výš se v budově nacházíte, tím je expozice aktivističtější. Pod střechou už stoprocentně víte, že zbraně pro každého jsou špatný nápad a plot mezi USA a Mexikem není tak snadno obhajitelný jako ledová zeď mezi územím Bílých chodců a Západozemím. Pak s nově nabytými ideály a znalostmi o NFT a digitálním imerzívním umění sejdete do (mentálního) suterénu museum shopu, kde se mistrovství výtvarníků komodifikuje a z ideje je náhle zlevněný šunt. Na steampunkovém houpacím koni Marcela Wanderse se fotí trendy influencerka a zválená matračka pod růžovými kovovými palmami je „instaworthy“ dekorací spíš než uměleckým dílem. Ostatně Marc Ange tuto sestavičku prodává na webu za 54 500 eur…

Přemýšlím, jestli by to vedle u Van Goghů bylo podobné. Jestli se tam Vincentovy oleje obdivují, konzumují, nebo využívají jako tapetu před selfie. Příště to s tou vstupenkou promyslím líp.