Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more násilí, ať už se ho dopouští hvězda R&B R. Kelly nebo herecký páreček Depp – Heardová

Zpěvák R. Kelly jde sedět na třicet let, herečka Amber Heard má z ostudy kabát a Johnny Depp se snad vzpamatuje a vrátí do pozice nejlepšího herce své generace. Násilí není nikdy hezké, přestože někdy vypadá jako součást vztahu. Spekulace nad tím, jak dlouho mohou zůstávat ředitelé v čele státních uměleckých institucí, je v tomhle kontextu spíš akademická.

Kateřina Kadlecová: Za sexuální násilí na mladých ženách, včetně nezletilých, dostal zpěvák R. Kelly třicet let. Po bezmála čtvrt století zneužíval statusu hvězdy R&B a ničil životy, znásilňoval a zotročoval. Za ty čtyři roky od chvíle, co padlo první obvinění, jsem zapomněla názvy i melodie všech jeho písní. Už nikdy nechci slyšet jeho hlas.

Vojtěch Rynda: Sotva jsme si oddychli, že je eklhaftní soudní spor mezi hereckými zlatíčky Johnnym Deppem a Amber Heardovou u konce, máme tu pokračování: právníci Heardové tvrdí, že v porotě zasedl člověk, který v ní neměl co dělat, a žádají nové řízení. Co dál? Ozve se zase ten člověk, co se soudí kvůli tomu, že ho skupina Nirvana dala na obal desky Nevermind? Never more!

Marek Gregor: Emocionální odchod Davida Koreckého z funkce kurátora a šéfprodukčního Galerie Rudolfinum „na protest proti stupňujícímu se porušování základních profesních etických principů“ ze strany dlouholetého ředitele instituce Petra Nedomy (ve funkci je od jejího založení v roce 1994) souzní s myšlenkou, kolem níž se v odborných kruzích opatrně našlapuje: Jak dlouho má ve funkci státní příspěvkové organizace zůstat její úspěšný ředitel? Dvacet let, čtvrt století, nebo to není podstatné?