Na zahájení festivalu v Cannes promluvit prezident Zelenskyj (17. 5. 2022)

Na zahájení festivalu v Cannes promluvit prezident Zelenskyj (17. 5. 2022) Zdroj: Reuters

Pohřbu exprezidenta Ukrajiny Kravčuka se zúčastnil i prezient Zelenskyj s manželkou (17.5.2022)
Desetiletý Ilja Matvienko z Mariupolu se spolu se svou matkou Natalií stal obětí bomby, kterou vypálili ruské jednotky. Matka zemřela, Ilja přežil.
Desetiletý Ilja Matvienko z Mariupolu se spolu se svou matkou Natalií stal obětí bomby, kterou vypálili ruské jednotky. Matka zemřela, Ilja přežil.
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij hovoří během tiskové konference s kanadským premiérem Justinem Trudeauem (není na obrázku), zatímco ruský útok na Ukrajinu pokračuje.
„Je to otázka svobody.“ Zelenskyj před slovenským parlamentem žádal tvrdší sankce proti Rusku
20
Fotogalerie

Potřebujeme nového Chaplina, aby ukázal, že ani dnes film nemlčí, připomněl Zelenskyj v Cannes klasiku Diktátor

Je těžké vyhnout se v roce 2022 na filmovém festivalu v Cannes politice. Ale ještě těžší by bylo chtít se jí vyhýbat. V Cannes film a politika patří k sobě. Minimálně od revolučního roku 1968, kdy filmaři sami donutili organizátory zrušit soutěž o Zlatou palmu v solidaritě se studentskými protesty proti policejnímu násilí. Z nedávné historie stačí vzpomenout vtipkování Larse von Triera o nacismu, za které režisér od festivalu vyfasoval status nežádoucí osoby.

A tak, ačkoli hlavním hostem úterního zahajovacího ceremoniálu byl herec Forest Whitaker, jemuž se dostalo  vřelých ovací ve stoje, nejhlubší dojem udělal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij, který se připojil pomocí videa. Hovořil dlouho a vážně o síle a zodpovědnosti filmu. připomněl Chaplinova Diktátora. I když film z roku 1940 nezničil Adolfa Hitlera, tak „díky němu kinematografie promluvila.“ Zelenskyj pak vyzval publikum: „Pokud existuje diktáror, pokud existuje válka za svobodu, vše záleží na naší jednotě. Postaví se kinematografie mimo? Potřebujeme nového Chaplina, který dokáže, že ani dnes kinematografie nemlčí.“ Po závěrečných slovech „Sláva Ukrajině“ pak obecenstvo povstalo a propuklo v potlesk.

Ruský exilový režisér Kirill Serebrennikov, který v Cannes soutěží s dobovým filmem Čajkovského žena, pak vyzval, aby byl sankcí zbaven ruský oligarcha Roman Abramovič: „Vždycky sponzoroval umění, v Rusku si ho za to vážili,“ prohlásil režisér, jemuž Abramovič pomáhal zaplatit poslední dva filmy. Zatímco s předchozími snímky Léto nebo U Petrovových řádí chřipka se Serebrennikov nemohl festivalu zúčastnit, protože byl zavřený v domácím vězení, letos se naopak účastní on a Rusové dostali zákaz. „Chápu, proč se volá po bojkotech, ale neschvaluju to,“ řekl Serebrennikov. Na podobné straně stojí nejznámější ukrajinský režisér Sergej Loznica, jehož tamní filmová akademie v březnu vyloučila, protože nepodpořil bojkot ruských filmů.

Serebrennikov čelil též otázce, jestli filmový zisk věnuje ukrajinským válečným obětem. Režisér by nejradši pomohl obětem na obou stranách konfliktu. Producent Ilya Stewart však vzletnou debatu rázně ukončil: „K zisku máme daleko.“