Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Never more přijímačkám CERMATu, které odrazují od učení a kazí vztah k jazyku

Jsou podlé a nudné, snaží se děti nachytat a jestli mají nějaký efekt, tak to, že žáci a studenti ke svému rodnému jazyku ztratí vztah, nebo ho dokonce začnou nenávidět: jednotné přijímačky Centra pro zjišťování výsledků vzdělávání, o nichž jste museli slyšet hromadu nepěkného, přestože třeba potomky nemáte. Dále nás tento týden nepotěšily výsledky Cen Anděl 2021 a spory na FAMU, ale tam to bude ještě na dlouho.

Veronika Bednářová: Nechci hodnotit matematiku, ale jednotná přijímací zkouška od CERMAT testuje vědomosti dětí z českého jazyka způsobem tak příkladně nekreativním a demotivujícím, že nad tím opakovaně zůstává rozum stát. Jsou to testy podlé a založené z velké části na chytácích a výjimkách. Děti z pátých, sedmých a devátých tříd učí rodný jazyk spíš nenávidět než milovat.

Marek Gregor: Možná by se vedení České hudební akademie, která minulý týden udělila Ceny Anděl 2021 (také jsem v nich hlasoval), mělo zamyslet nad vznikem nové kategorie pro nedávno odešedší umělce. Při vší úctě bylo zvláštní sledovat, jak hned tři hlavní ocenění přebírali pozůstalí po Davidu Stypkovi, zesnulém začátkem minulého roku. S mnoha přáteli jsme s výsledky ne úplně souzněli.

Vojtěch Rynda: Spor mezi „řemeslnickou“ a „intelektuálskou“ větví pedagogů FAMU trvá roky. Nedávno se přenesl na Facebook, kam unikly e-mailové konverzace plné nelichotivých výrazů. Situaci odnášejí studenti a pověst školy. Nejtrefněji konflikt popsala jistá vysoce postavená osoba filmového průmyslu, příznačně žena: „Není to náhodou takové to umělecko-ego-narcistní pinďouření?“

Never more přijímačkám, které odrazují od učení a kazí vztah k jazyku.