„Jsem furt šťastnej, že jsme s ním tu úlet akci zažili,“ říká Petr Fiala o hraní s Mekym v 66 metrech nad zemí

„A jsem furt smutnej, že zmizel tak náhle a pro mě naprosto nečekaně. Taková škoda,“ dodává současně Petr Fiala z kapely Mňága a Žďorp. Ta v sobotu 5. února zavzpomíná na loňské vystoupení s Mekym Žbirkou na střeše brněnských Trojčat. Záznamu koncertu, který v 19. patře jedné z nejvyšších budov moravské metropole snímalo několik kamer včetně dronu, bude předcházet živě streamovaný úvod ze zkušebny, kde se skupina schází každý sobotní večer. A scházela se i v dobách, kdy nebylo možné hrát. „Přišlo nám daleko lepší udělat něco pro lidi, s nima, neztratit kontakt, pobavit je. A udělat to hned, a právě v tom průseru, když máme možnost potvrdit, že kultura je opravdu fajn a pomůže v těžké chvíli. Točit desky zavřený ve studiu bylo to poslední, co bych tehdy chtěl dělat,“ má jasno Fiala, který si se svými spoluhráči vysloužil za přístup k online koncertování v roce 2021 nominaci na Cenu hudební kritiky Apollo v kategorii Inovace v hudbě.   

„Od začátku to beru jako příležitost a chci si z téhle situace odnést něco úplně jiného než sto tisíc seriálů shlédnutých na Netflixu,“ přiznává Petr Fiala s tím, že optimistou zůstává z prostého důvodu – život ho tak baví víc. „Jak někdo začne skuhrat a bědovat, neříkám nic a jdu pryč, na tohle nemám čas. Taky jsem byl kdysi skuhra, takže kdo potřebuje, ať si tím projde, ale nikam to nevede,“ ví, o čem mluví. I pro šestici hudebníků byl výpadek příjmů z živého koncertování zásadní, ale to jim nebrání věnovat polovinu veškerého zisku z prodeje online vstupenek nadačnímu fondu Jonášek, jak to dělali v časech, kdy se jim dařilo. „Jsme dospělí a zvládneme to,“ odmítá Fiala žehrat na uplynulé dva roky, které kontaktu s živým publikem příliš nepřály.

Stejně tak nechce příliš smutnit nad smrtí kolegy Mekyho Žbirky. S ním si naposled zazpíval loni v dubnu v šestašedesáti metrech nad zemí. „Stejně jako u každého streamu i tuhle sobotu se v osm večer potkáme, probereme, co se vlastně ‚tehdy‘ dělo, akorát to bude asi delší a trochu smutnější, ale ne moc, to by Miro nebyl rád,“ plánuje frontman kapely, která fanouškům nabízí i online backstage passy. Jejich vlastníci se mohou zapojit do speciální živé debaty před začátkem každého online koncertu a ptát se skupiny na všechno, co je zajímá. Nedozvědí se jen to, na co se zeptají.

Na záznam vystoupení s Mekym i na další soboty s Jarkem Nohavicou, Karlem Plíhalem nebo Romanem Holým je možné zakoupit na shop.mnaga.cz jednotlivé vstupenky od 169 Kč, nebo „permici“ za 1999 Kč, jejíž majitelé mají tu výhodu, že se můžou podívat na kterýkoli z odvysílaných streamů kdykoli až do půlky března, kdy Jarní online šňůra 2021/2022 končí. Pak se Mňága a Ždorp přesune od počítačů zase na pódia a pevně věří, že internetové hraní si se svými fanoušky bude připomínat už jen prostřednictvím dvojalba s hosty, které letos plánuje vydat. A postupně vznikají i písničky na novou desku, které bude kapela ladit na soustředění. „Prostě pokračujeme,“ uzavírá Petr Fiala.

Jak zní v podání Mekyho jeden z hitů Mňágy a Žďorp, písnička Salám-Banán, která na střeše Šumavská Tower taky zazněla, si můžete poslechnout ve videu v úvodu článku. Vstupenku na celý koncert, který bude k vidění v sobotu 5. února od 20:00, koupíte zde.