Jedno z nejlepší alb všech dob vzniklo za mřížemi: Před 54 lety ho natočil legendární Johnny Cash

Před skutečně unikátním publikem vystoupila 13. ledna 1968 hvězda country hudby Johnny Cash. Po přečtení řady dopisů od vězňů z celých Spojených států se rozhodl, že vyslyší jejich přání a přijede zahrát do Folsomské státní věznice. Spolu s kytarou ale přivezl i nahrávací zařízení a živý záznam koncertu proměnil v jednu z nejúspěšnějších desek v historii country. Nadšení nebyli jen kritici, ale i jeho obecenstvo. Odsouzení muži totiž v písních často nacházeli svoje vlastní osudy, a navíc měli dojem, že je Johnny Cash de facto jedním z nich.

Přestože Cash nikdy nestrávil ve vězení více než jednu noc, zatčený byl celkem sedmkrát. Jednou kvůli převážení drog z Mexika, v roce 1965 pak například během rybářského výletu vzplanul jeho obytný vůz v národním parku v Kalifornii. Cashovi se tak podařilo podpálit přes 200 hektarů chráněného lesa. A přestože u soudu později tvrdil, že za nehodu mohla jiskra z jeho auta, jeho synovec, který byl na výletě s ním, vypověděl, že se strýc nejspíše pokoušel zahřát u táboráčku, nad kterým ztratil kontrolu.

Ne všechny jeho přešlapy ale měly takové následky. Jedno ze zatčení například souviselo s vniknutím na soukromý pozemek, když se rozhodl natrhat tam květiny. Většina Cashových problémů se zákonem byla každopádně způsobená závislostí na amfetaminech a barbiturátech – silných lécích, z nichž ho první jmenovaný držel vzhůru a po druhém spal jako dřevo. Boj s drogami ho provázel celý profesní život, i tak ale dokázal ve stáří nabrat druhý dech a střemhlav se znovu vrhnout do nahrávání.

Pod taktovkou producenta Ricka Rubina začal nahrávat covery jiných současných písní a slavil s nimi úspěch. Přezpíval tak například Personal Jesus od Depeche Mode, One od U2 nebo In My Life od The Beatles.

Zdaleka největší úspěch ale slavil s předělávkou hitu Hurt od kapely Nine Inch Nails. Za popularitu písně pak mohlo i video, které Cash pro píseň natočil a za které dokonce obdržel cenu Grammy. Na záběrech sedí starý zpěvák v muzeu The House of Cash a celým klipem se prolínají záblesky z jeho dřívějšího života – ze života, o kterém se můžete více dozvědět v našem videu.