Prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška

Prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška Zdroj: KVIFF - Michal Čížek

V Karlových Varech proběhl dvoudenní projekt Variace
Generální ředitel České filharmonie David Mareček
V Karlových Varech proběhl dvoudenní projekt Variace
Prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška
V Karlových Varech proběhl dvoudenní projekt Variace
14
Fotogalerie

Unikátní varské Variace spojily hudbu a film. Obojí se dočkalo nadšených ovací

Virtuózně odprezentovaný hudební kus, úžasně natočený film. Strhující emoce. Takový byl pilotní dvoudenní projekt Variace 2021, ve kterém se poprvé spojily giganty české kulturní tradice, MFF Karlovy Vary a Česká filharmonie. Na programu Variací 2021 byly dvě filmové projekce a dva mimořádné koncerty, v rámci zahájení Variací byl v pátek v Karlovarském městském divadle uveden – exkluzívně na filmovém plátně – snímek italského režiséra Paola Sorrentina Boží ruka.

Prezident MFF Karlovy Vary Jiří Bartoška Variace uvedl: „Nedílnou součástí každého filmu je také hudba, a proto jsme hledali možnost, jak propojit tyto dvě na sobě nezávislé umělecké oblasti. Pro náš záměr jsme nemohli získat lepšího partnera, než je Česká filharmonie, která zosobňuje jedinečnou tradici.“  

Kromě exkluzívního uvedení Sorrentinova filmu Boží ruka, jenž získal Velkou cenu na nedávném filmovém festivalu v Benátkách a který uvidíte od prosince na platformě Netflix, tak návštěvníci zažili i koncert České filharmonie. V sobotu 20. listopadu 2021 od 19.30 hodin v Karlovarském městském divadle zazněly – pod vedením dirigenta Jakuba Hrůši – dvě ikonická díla Antonína Dvořáka: Osmá symfonie a Koncert pro violoncello a orchestr h moll s hvězdným sólistou, violoncellistou Kianem Soltanim.

„Přáli jsme si spojit jedinečnou atmosféru Karlových Varů s hudbou a filmem na té nejvyšší úrovni. Přáli jsme si přivést do města festivalovou atmosféru v hlavní koncertní sezóně. Chtěli jsme při tom oslovit všechny, které hudba a film zajímá,“ říká generální ředitel České filharmonie David Mareček.

Program byl ale připraven i venku, zdarma a pro širokou veřejnost: v sobotu 20. listopadu 2021 ve dvě odpoledne proběhl na karlovarské Vřídelní kolonádě Vivaldiho koncertní cyklus Čtvero ročních dob, který zahrálo těleso vzniklé speciálně pro tuto příležitost z členů České filharmonie a Karlovarského symfonického orchestru. Sólistou byl houslista Jiří Vodička, koncertní mistr České filharmonie.

Výkonný ředitel MFF Karlovy Vary Kryštof Mucha k záměru akce řekl: „Letošní ročník Variací měl být takovou ochutnávkou, ale do budoucna plánujeme Variace čtyřdenní a chtěli bychom, aby měly i trochu edukativní rozměr. Řada lidí má před klasickou hudbou jistý ostych a my jim chceme dát možnost vyrazit na víkend do Karlových Varů, užít si samotné město, zajít na zajímavý film, poslechnout si nádhernou hudbu a možná ten ostych trochu prolomit. Věřím, že to může být očistný a obohacující zážitek.“