„Čtvrť Prašina je popisována záměrně chaoticky, aby tam čtenář ve fantazii snadno zabloudil,“ říká Vojtěch Matocha

„Čtvrť Prašina je popisována záměrně chaoticky, aby tam čtenář ve fantazii snadno zabloudil,“ říká Vojtěch Matocha Zdroj: Stanislav Heloňa / Mafra / Profimedia

Napínavá knižní trilogie Vojtěcha Matochy se rozrůstá: vzniká komiks i film, šifrovací hra už je na světě

Mnoha cenami i nominacemi ověnčená Prašina líčí dobrodružství izolované pražské historické čtvrti, kde neexistují moderní technologie, kde nefunguje elektřina a kde vás ovane duch foglarovských Stínadel, šmrncnutý vlivem moderních thrillerů. Autor díla, matematik a programátor Vojtěch Matocha (32), se může radovat z několika nových projektů navazujících na prašinské univerzum. Počet prodaných výtisků prvního dílu navíc v září překročil padesát tisíc, což je v Česku u knížek pro děti a mládež věc nevídaná.

Měl jste před třemi a půl lety, kdy první Prašina vyšla, takové ambice?

Já neměl žádné! Když jsem Prašinu psal, ani mě nenapadlo, že rukopis vůbec pošlu do nakladatelství. Já předtím nikdy nic nenapsal… Tedy napsal, ale skončilo to v šuplíku, případně si to přečetla manželka, pochválila mě a tím vše zhaslo. Na skautských táborech jsem ale po večerech čítával na pokračování knížky vlčatům a přišlo mi, že je málo takových, které by se k předčítání hodily. Tak jsem se rozhodl napsat knihu, která by pro to byla… optimalizovaná, pokud se to slovo dá u knížky použít. U skautů měla Prašina úspěch a já se rozhodl, že ji pošlu do několika nakladatelství. Z Paseky se brzy ozvali, že by měli zájem. Takovému úspěchu jsem vlastně dodnes neuvěřil.

Jako knižní série je Prašina uzavřená, s jejím výtvarníkem, Karlem Osohou, ale chystáte komiksovou sérii, která na romány naváže. Nebojíte se, že se doplní nedořečenosti, že zmizí ­tajemství?

Čtvrť Prašina je popisována záměrně chaoticky a někdy se v ní úmyslně střídají světové strany, aby tam čtenář ve fantazii snadno zabloudil. Ano, něco se v komiksech dořekne, ale jiné nedořečené věci se zase objeví, takže tajemství na Prašině spíš přibude. Už když jsme vydávali první díl, Karel Osoha říkal, že mu to prostředí přijde vizuálně hodně zajímavé a že by z něj chtěl ukázat víc, ale rozsah knihy a počet možných ilustrací v ní mu to neumožňovaly. Takže jsme už roku 2018 věděli, že bychom se do té tajemné, neosvětlené čtvrti chtěli vypravit v komiksové podobě. Mimochodem, už jsem viděl pár skic, bude to krásné.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!