Obálka Shi #1, 2

Obálka Shi #1, 2 Zdroj: Archiv Nakladatelství Josef Vybíral

Uprostřed výstaviště je nalezen „hrob“ skrývající tělo novorozeného dítěte.
Aby se anglická elita zachránila před mezinárodním skandálem, snaží se celý případ utajit. Anglická aristokratka a japonská matka novorozeněte se však vydávají na tažení proti Britskému impériu, aby okolnosti případu objasnily...
Z temného Londýna viktoriánské éry se tak rozpřede příběh pomsty
Rok 1851. První světová výstava v Londýně, místo, kde mají být představeny kulturní a technické úspěchy národů světa...
4
Fotogalerie

Prostitutky, mrtvé nemluvně i blázinec pro ženské. Krásný komiks z viktoriánské Anglie

Světová výstava v Londýně, zhýralé horní vrstvy, intriky, mrtvá mimina a pomsta utiskovaných žen. Takové jsou motivy, témata a výchozí časoprostor francouzského komiksového počinu s prostým názvem Shi, jehož první část právě vydal Josef Vybíral.

Belgického scenáristu, který tvoří pod jménem Zidrou, už čeští čtenáři znají z komiksu Nevyhnutelná opotřebovanost citů, který česky vyšel před dvěma lety. V něm se řeší intimní vztahy lidí kolem šedesátky. Čtenáře album zaujalo pragmatickým náhledem na věc i romantikou, která je už v onom věku údajně tabu. Nakladatelství knihu anoncovalo sloganem Tenhle komiks není pro starý.

Imperiální Londýn se vším všudy

Shi nemůže být odlišnější. Látka historická, s fantaskními prvky, dramatický příběh plný zvratů… Oba komiksy ovšem pojí Zidrouova schopnost napsat skvělý scénář, který plně využívá komiksové médium. Je jedno, kde se s tímto autorem ocitnete, dokáže vás vtáhnout a nepustit, dokud se při čtení nedostanete na poslední stránku.

Hlavními hrdinkami, což samo by bylo v roce 1852 nestoudnou nehorázností, jsou mladá šlechtična Jennifer Winterfieldová a Japonka Kito. Zatímco první je vzpurná vůči vlastnímu otci, věnuje se daguerrotypii a před nějakým časem musela „ze zdravotních důvodů“ na nějaký čas odcestovat do Švýcarska, o té druhé se toho čtenář příliš nedozví. Snad jen tolik, že na světové výstavě chová v náručí mrtvé děcko, což odstartuje celou řadu událostí, na jejímž konci je Jennifer zavřená v blázinci a Kito držena jako luxusní prostitutka ve významném hampejzu, který navštěvuje ještě významnější londýnská klientela.

Kresba jak z partesu

Komiks se pyšní skvělou, atmosférickou kresbou španělského výtvarníka Josého Homse, díky němuž je tehdejší Londýn stejně odporný jako malebný. Dámy jsou vnadné, zhýralci zhýralí a obyvatelky blázince definitivně šílené. Dynamika Homsovy kresby celý příběh povznáší ještě o úroveň výše a vytváří ten správný komiksový zážitek.

Zbývá vysvětlit, proč se komiks jmenuje právě Shi (ovšem dlužno podotknout, že česky by to bylo správně Ši, ale možná to nakladateli znělo příliš vyshinutě). Ši je jméno a znak tajné ženské organizace bojující proti násilí na ženách a dětech podle starověkého pravidla oko za oko, zub za zub. Zidrou je natolik dobrý scenárista, že se nespokojil s pouhou jednou dějovou linkou a připravil i druhou, současnou, která nás seznamuje s majitelem továrny na nášlapné miny. Jedná se o úspěšného podnikatele, který nechce slyšet apel pacifistů protestujících proti jeho produktům.

Za práva žen od roku! (založeno 1852)

Právě do jeho života vstoupí Ši s razancí výbuchu jednoho z jeho výrobků; továrník se začne zajímat o kořeny podivného hnutí či sekty. Čtenářům je už jasné, že u jejího založení stály právě Jennifer a Kito, jejichž osudy sledujeme v hlavní dějové linii.

Zidrou stojí celou dobu jednoznačně za ženami a jejich právy, společnost poloviny 19. století vykresluje střízlivě, ale se smyslem pro dramatickou romantičnost. Celou dobu si je přesně vědom toho, v jakém se pohybuje žánru, ctí jeho pravidla, ale zároveň je natolik dobrým řemeslníkem, že si může tu a tam dovolit drobné přesahy, které škatulku přerůstají.

Kvalitní mainstream pro milovníky obrázků

Ši můžeme zcela jistě zařadit mezi to nejlepší z mainstreamového francouzského komiksu. Jeho četba vás sice příliš neobohatí (i když pár historických perliček se zde dozvíte), ale budete se skvěle bavit. Příběh vyšel ve Francii ve čtyřech svazcích, Nakladatelství Josef Vybíral jej vydá nadvakrát; první část je již českým čtenářům k dispozici.

Doufejme, že Ši bude úspěšné, protože Zidrou patří mezi velice plodné komiksové scenáristy a pro české komiksové fanoušky by bylo jen a jen dobře, kdyby se jeho děl na našem trhu začalo objevovat více.