Quo vadis, Aida? o setinu bodu nevyhrálo divácké hlasování na festivalu v Karlových Varech. Drama uvidíme v českých kinech od 23. září.

Quo vadis, Aida? o setinu bodu nevyhrálo divácké hlasování na festivalu v Karlových Varech. Drama uvidíme v českých kinech od 23. září. Zdroj: Aerofilms

Pachuť cizích lží v ústech: Bosenská filmařka vypráví o masakru v Srebrenici skrze tlumočnici

S genocidami je takového starání! Musíte provést pečlivou selekci. Musíte zařídit transport. Musíte se před kamerami tvářit jako lidumil, kterému leží na srdci blaho všech zúčastněných. A musíte pořád lhát a lhát. Ale vždycky je to stejné, jen místo do vlaků nakládáte lidi jako dobytek do autobusů a místo Červenému kříži lžete zástupcům OSN. A víte, že ti vám v ničem nezabrání.

Ví to i tlumočnice Aida, která působí na základně OSN u bosenského města Srebrenica. Je červenec 1995, série válek v bývalé Jugoslávii trvá už čtyři roky. Srbské jednotky pod vedením generála Ratka Mladiće obsazují město a tisíce jeho bosňáckých obyvatel se utíkají ukrýt na základnu; další tisíce čekají před jejími branami. „Bezpečné zóně“ velí nizozemský plukovník Thom Karremans, který má zoufalý nedostatek vojáků, kapacit, zásob, pravomocí a nejspíš i odvahy. Aida se účastní jednání mezi zástupci OSN a Srbů, tlumočí na základně, cokoliv je potřeba, a v narůstajícím chaosu se pokouší zachránit i své nejbližší: manžela Nihada a syny Hamdiju a Seja.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!