Obálka knihy

Obálka knihy Zdroj: Archiv nakladatelství Argo a Dokořán

Mindf*ck popisuje, jak s odpuštěním ojebat svoji mysl. Anebo tu cizí

V mé oblíbené edici Zip (to jsou ty knihy s černým přebalem), o kterou společně pečují nakladatelství Argo a Dokořán, nedávno vyšla v překladu Jana Klímy poněkud netypická kniha: Mindf*ck: Cambridge Analytica a plán na zničení světa.

Dnes dvaatřicetiletý kanadský datový expert Christopher Wylie v ní popsal svoji zkušenost s prací pro společnost Cambridge Analytica, která se nekalým způsobem zapojila do voleb prakticky po celém světě a nezákonně je pomocí moderních technologií manipulovala. Ovlivnila například výsledky referenda o brexitu roku 2016.

Příběh opravdového whistleblowera

V edici Zip pravidelně vycházejí velice chytré a vydatné knihy, které jsou populárně naučné v tom nejlepším slova smyslu – a někdy dokonce tak, že je potřeba nastudovat i spoustu další literatury. Věnují se většinou čisté vědě. Matika, fyzika, astronomie… Mindf*ck je jiný. Příběh whistleblowera a někdejšího ředitele výzkumu Cambridge Analytica Christophera Wylieho zahrnuje speciální aplikaci určitých algoritmů k ovlivnění společnosti a zneužívání ne vždy legálně získaných dat v kampaních. Pohybujeme se na hraně detektivního příběhu, thrilleru a osobní tragédie.

Velmi talentovaný mladík, dyslektik s ADHD a gay a vegan k tomu, trávil část dětství a mládí na invalidním vozíku. Pak najde svoji budoucnost u počítačů: „Krátce po tom, co jsem objevil počítačovou učebnu, se z ní stala jediná místnost, kde jsem měl pocit, že se liším od ostatních.“ Docela rozumím tomu pocitu vítězství, když naprogramoval první hru, piškvorky, a našel svět, kde jsou jasná pravidla. Svět, ve kterém chce žít. Ostatně to, že Christopher přemýšlí přesně a strukturovaně, je jasné z každého listu jeho více než dvousetstránkové knihy: vždycky víme, kde jsme a jak jsme se tam dostali. 

Sociální inženýrství 3.0

Christopher pracoval na získání soukromých osobních informací o desítkách milionů lidských bytostí – přesněji z 87 milionů facebookových účtů. Po vytěžení dat bylo nutno informace roztřídit, urovnat a naškálovat a poté je v politických a marketingových kampaních využít tak, aby bylo možno jednotlivé lidi směrovat tam, kam je libo. Sociální inženýrství 2.0, možná spíš 3.0. Smutné je, že to Wylie začal dělat s touhou učinit svět lepším: „Pro mě to znamenalo úplně nový pohled na volby. Data byla silou dobra, poháněla vpřed tuto kampaň za změnu (volby, ve kterých byl zvolen Barack Obama, pozn. aut.). Byla použita pro získání prvovoličů, kteří měli pocit, že stojí mimo společnost.“

Momentem zlomu, který vypichuje sám autor knihy, byl aha efekt, kdy si uvědomil důležitost pětifaktorového modelu osobnosti (otevřenost, extroverze, svědomitost, přívětivost, neurocitismus) a možnost použít velké množství dat, která měl k dispozici. Ale nejen to. Možnost data online získat provází příležitost se svými ovečkami v reálném čase po síti komunikovat a s velkou přesností cílit na (slabá i silná) místa jejich osobností. To je ďábelské.

Cambridge Analytica jistě není jediná

Při čtení tohoto příběhu si říkáte, kdy náš mladý hrdina prohlédne… A jak to tak chodí, prohlédne pozdě a pro historii a naše další životy je vlastně jedno, kdo vypustil z láhve tohoto džina, který by snad mohl být dobrým sluhou, kdyby bylo lidstvo lepší, ale rozhodně je už teď velmi zlým pánem. Spojení psychologického výzkumu se soukromými facebookovými daty už dokázalo ovlivnit masy a nikdo nepozná, kdy je vlastně veden jako loutka. 

Samotný akt prozření i snaha podat o procesu, kterého se Christopher účastnil, zprávu má všechny atributy thrilleru. Dobrý, nebo snad dokonce šťastný konec nečekejte. O tom, jak dopadneme my všichni, kteří se stáváme účastníky velmi nebezpečného sociálního pokusu, si můžeme každý den číst v novinách nebo na internetu.

Obálka knihy