Video placeholde

10 zásadních filmů Jeana-Paula Belmonda. Vyberte ten nejlepší?

Úžasný, talentovaný a ztělesnění všeho francouzského – takové přívlastky zaznívají na adresu filmové legendy Jeana-Paula Belmonda, který v pondělí zemřel. Svou 50letou kariéru, za kterou natočil 80 filmů, odstartoval v roce 1959 snímek francouzské nové vlny U konce s dechem režiséra Jeana-Luka Godarda. Miláčkem několika generací se ale Bébel stal zejména díky filmům, v nichž spojil akci s humorem. Který z filmů je podle vás nejlepší? Hlasujte v anketě na konci článku.

Pokračování 2 / 11

U konce s dechem (1960)

Video placeholde
Ukázka z filmu U konce s dechem • Facebook.com

Belmondo jako francouzský rebel bez příčiny utíká ulicemi Paříže před policií a ukrývá se u krásné Američanky. Klíčový snímek francouzské nové vlny znamenal revoluci ve filmovém vyprávění a začátek Bébelovy série kriminálníků k pomilování.

Pokračování 3 / 11

Cartouche (1962)

Video placeholde
Trailer na film Cartouche • Facebook.com

Belmondo tentokrát jako francouzský Robin Hood – legendární loupežník z počátku 18. století zvaný Cartouche, který bohatým bral, chudým dával a miloval krásné ženy, hlavně cikánskou zlodějku Venuši v podání Claudie Cardinale.

Pokračování 4 / 11

Muž z Ria (1964) / Muž z Hongkongu (1965) / Muž z Acapulca (1973)

Video placeholde
Slavná scéna z filmu Muž z Acapulca • Facebook

Tři původně nesouvisející dobrodružné podívané jsou u nás propojené „mužným“ titulem. Vojín Adrien pátrá coby předchůdce Indiana Jonese v exotických lokacích po své unesené snoubence. Znuděný miliardář Artur prchá kvůli lásce před zabijáky, které na sebe sám poštval. A superšpión Bob Saint-Clair zažívá neuvěřitelné eskapády – ale jen ve fantazii frustrovaného spisovatele Françoise.

Pokračování 5 / 11

Bláznivý Petříček (1965)

Video placeholde
Trailer na film Bláznivý Petříček • Facebook

Ferdinand, Marianne a gangsteři. Existenciálně laděná koláž s tématy jako láska přinášející smrt, svoboda jednotlivce či teorie jazyka a komunikace, mezi nimiž Belmondo díky velké míře improvizace proplouvá stejně lehce jako v jiných svých filmech mezi kulkami a explozemi.

Pokračování 6 / 11

Siréna od Mississippi (1969)

Video placeholde
Trailer na film Siréna od Mississippi • Facebook

V jednom ze svých nejromantičtějších filmů a zároveň v napínavé poctě Alfredu Hitchcockovi Belmondo hraje bohatého majitele tabákové plantáže, který se ožení s krásnou podvodnicí (Catherine Deneuve). Přijde kvůli ní o celé jmění, cesty lásky jsou ale nevyzpytatelné...

Pokračování 7 / 11

Borsalino (1970)

Video placeholde
Trailer na film Borsalino • Facebook.com

Kriminálníci Capella a Siffredi postupně ovládnou podhoubí zločinu v Marseilles 30. let. Stylová gangsterka pojmenovaná podle výrobce klobouků má zcela hvězdné obsazení: vedle Belmonda také Alaina Delona. Herci se však kvůli tomuto filmu pohádali jako dva kohouti na jednom smetišti.

Pokračování 8 / 11

Zvíře (1977)

Video placeholde
Slavná scéna z filmu Zvíře • Facebook.com

Další nádherná dvojrole: Belmondo jako neohrožený filmový kaskadér Mike – a zároveň coby zženštilá filmová hvězda Bruno Ferrari. A taky vlastně jako gorila... Mike musí provádět neuvěřitelné kousky, aby získal zpět milovanou Jane. I v tomhle případě si Belmondo dělal kaskadérské kousky sám!

Pokračování 9 / 11

Policajt nebo rošťák (1979)

Video placeholde
Policajt nebo rošťák - ukázka z filmu • Facebook

Komisař policejní inspekce Stan Borowitz přijíždí udělat pořádek uvnitř policie v Nice, která se nezdravě paktuje s místní mafií. Stan k tomu používá velmi svérázné metody. Jenže jak si poradí s nečekaným příjezdem dospívající dcery? Belmondo jako obvykle drsný, vtipný a stylový – a to i s blížící se padesátkou na krku.

Pokračování 10 / 11

Profesionál (1981)

Video placeholde
Původní francouzský trailer na film Profesionál • Facebook.com

Na Belmondovy poměry dost vážný film, který se stal (jako obvykle) diváckým hitem, ale u kritiků herci trochu pošramotil reputaci. Bébel coby špičkový tajný agent Joss, jenž má odstranit diktátora fiktivní africké země. Když ho nadřízení zradí, Joss se vydává na krvavou cestu pomsty...

Pokračování 11 / 11

Bezva finta (1985)

Video placeholde
Ukázka z filmu Bezva finta s českým dabingem • Facebook.com

Geniální Belmondovo sólo v kostýmu klauna – bankovního lupiče! Bébel coby podvodník Grimm přepadne „nejzabezpečenější“ banku v Montrealu, vezme si třicet lidí jako rukojmí a nepřestává tahat policii za nos. Dokonalý plán ale zkazí lidský faktor...