Petr Vydra si některé pasáže své knižní novinky vyzkoušel ve standupových výstupech v pořadu Na stojáka

Petr Vydra si některé pasáže své knižní novinky vyzkoušel ve standupových výstupech v pořadu Na stojáka Zdroj: ČTK / Veronika Šimková

Stand-up komik Petr Vydra vydává už druhou knihu reálných příběhů, milosrdně ukrytých za oponou humoru

Jeho humor je nenápadný i pádný, s pointami roztroušenými v hloubavých pasážích. Píše o tématech, o kterých si my čtenáři myslíme, že je přece známe: vždyť jsme on-line výuku vlastních dětí nebo nucené procházky po lese v době lockdownu zažili taky. Od toho je tu však komik, spisovatel a herec Petr Vydra (49), aby zážitky, čerstvě zakotvené v naší kolektivní národní psýše, nasvítil ve své knize Muž v karanténě z milosrdně absurdního úhlu.

Jaký ohlas měla vaše první kniha Hlas a jiné povídky, která vyšla loni?

Nakladatelství Brána usoudilo, že dobrý. Aspoň myslím, protože mi vydali další knihu. Sledoval jsem to malinko na jednom webu, kde se uvádí pořadí, jak si vaše kniha vede v různých kategoriích. Knížka Hlas a jiné povídky si dlouhodobě dobře vedla v kategorii Knížky, které knihkupcům opravdu pomáhají. Vykládám si to tak, že si ji kupovali v kamenných knihkupectvích lidé, kteří mě nějak znají, ale nenapadlo by je hledat si mě na internetových obchodech mezi autory knížek.

Vznikla vaše druhá kniha kvůli pokračující pandemii?

K psaní mě možná vyburcoval právě ten diskomfort. Jsem totiž člověk v zásadě líný, co často tvoří reakčně, což je slovo, kterým bych si za minulého režimu asi zavařil. Mám na mysli, že se mnou musí něco hnout, něco se mi stát nebo se mi odehrát před očima a donutit mě zaujmout postoj. A to je pak to moje psaní. Případně mluvení, kdybych do toho směl zahrnout i veřejná vystoupení.

 

Při čtení vašeho Muže v karanténě jsem se mnohokrát smála nahlas. Třeba krteček, co počítá svoje telefony – to je pravdivá historka?

Krteček v učebnici matematiky pro první třídu takhle opravdu je. Jde o zadání úlohy formou obrázku. S tím se ostatně čtenář seznámí v knížce. A úloha je tam zadána tak, že ji správně a bez zbytečných starostí vyřešíte, jen pokud zadání nevezmete vážně. Zvolil jsem druhou, těžší cestu.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!