Pavla Gajdošíková jako Ema v Prušinovského Chybách brnká na spoustu strun vaší duše

Pavla Gajdošíková jako Ema v Prušinovského Chybách brnká na spoustu strun vaší duše Zdroj: Archív Pavly Gajdošíkové

Herečka Pavla Gajdošíková skládá písničky, koupe se v Sázavě a bere dech ve filmu Chyby

První hlavní roli ve filmu získala až jako zkušená divadelní herečka: působila deset let v ostravském Divadle Petra Bezruče a má mimo jiné Cenu divadelní kritiky za Maryšu. Na plátno teď vstupuje Pavla Gajdošíková (30) skutečně velkolepě: jako Ema ve vztahovém dramatu režiséra Jana Prušinovského Chyby (v kinech od 15. července). Eminou „chybou“ je, že kdysi natočila porno.

Ema žije na maloměstě a musí kvůli svému škraloupu z minulosti čelit velkým předsudkům. Vy pocházíte z Otrokovic. Opravdu je na menších městech tlak „veřejné morálky“ tak silný?

Je jedno, jestli je město malé, nebo velké. Já mám rodinu ve vesničce, kde není ani obchod. Někdy je docela zábava poslouchat všední rozhovory tamních lidí. Honza Prušinovský ve své tvorbě nic nepřikrášluje a výjevy ze života líčí v přirozené syrové podobě. Takže si to asi dokážete představit… Jestli má tenhle tlak „veřejné morálky“ potkat i mě, věřím a doufám, že to nebude tak ostré jako v případě Emy.

Hrdinka dostává v Chybách dost zabrat i kvůli dramatickému vývoji svého partnerského vztahu, o kterém snímek vypráví v první řadě. Co bylo na natáčení nejtěžší?

Asi intimní scény. Ve filmu mám sice dublérku, ale většinou jsem to já. Vím, že by film a příběh bez těchto scén nefungovaly, jde koneckonců i o jistý Emin charakterový rys. Nebrala jsem to ani na okamžik jako autorskou schválnost. Nakonec bylo všechno docela v pohodě, protože celý štáb i herečtí kolegové přistupovali k natáčení s velkou diskrétností a byli na mě hodní.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!