Video placeholde

Světová premiéra Zátopka aneb Vary hlásí silnou českou vlnu

Ve Varech se obvykle těšíme na prázdniny; letos jimi bude léto končit. Netrpělivě očekávaný, polokulatý, z loňska odložený, 55. ročník MFF Karlovy Vary proběhne od pátku 20. do soboty 28. srpna 2021. Na dnešní tiskové konferenci k programu letošního MFF KV bylo oznámeno, že v rámci dvou soutěžních sekcí, Hlavní soutěže a Soutěže Na východ do Západu (a exkluzivního nesoutěžního programu Zvláštní uvedení) představí festival 32 premiér. Z několika světových premiérových uvedení českých filmů jednoznačně vyčnívá životopisné drama Davida Ondříčka ZÁTOPEK.

Světová premiéra Zátopka se koná hned v pátek 20. srpna, v den slavnostního zahájení festivalu. Životopisné drama režiséra Davida Ondříčka o čtyřnásobném olympijském vítězi a nejvýznamnějším českém atletovi všech dob doprovodí ve Varech vedle režiséra také hlavní dvojice herců, protagonista Václav Neužil a Martha Issová (Dana Zátopková).

V Hlavní soutěži se můžeme těšit na třetí celovečerní film slovinsko-českého režiséra Olma Omerzu Atlas ptáků v hlavní roli s Miroslavem Donutilem. Právě ve Varech získal Omerzu v roce 2018 Cenu za režii za svůj předešlý celovečerní snímek Všechno bude.

Letošní velkou novinkou obou soutěžních sekcí je, že se historicky poprvé otevírají celovečerním dokumentům. K nim patří světová premiéra české dokumentaristky Eriky Hníkové Každá minuta života. Sleduje rok života čtyřletého slovenského chlapce Miška, jehož rodiče se při výchově rozhodli následovat cestu takzvané Kamevédy, komplexního rozvoje pohybových schopností i intelektu dítěte.

Slovensko-českým zástupcem v Hlavní soutěži je pak režisér Miro Remo a jeho Láska pod kapotou, světová premiéra filmu o Jaroslavovi, bývalém horníkovi z jihovýchodní Moravy, který vždy snil o kariéře závodního automobilisty.

Čtyři roky po spanilé karlovarské jízdě Křižáčka, se kterým Václav Kadrnka vyhrál v roce 2017 hlavní soutěž MFF KV, přichází tento režisér se světovou premiérou snímku Zpráva o záchraně mrtvého se Zuzanou Mauréry a Vojtěchem Dykem. Film nás zve ke spirituální cestě do míst, kam bývá člověk vpuštěn jen zřídka…

Českým zástupcem v Soutěži Na východ od Západu je pak česká dokumentaristka Adéla Komrzý a její Jednotka intenzivního života, film se zajímavým tématem nepřeberných možností prodlužování lidského života; zavede nás na oddělení paliativní péče.   

Na východ od Západu se chystají i lyrické Marťanské lodě Jana Foukala, romance o Martinovi (Martin Kyšperský) a Elišce (Eliška Křenková) v kulisách Brna; nový snímek se zamýšlí nad tím, zda láska sama o sobě stačí.

V této soutěži se utká také režisér Šimon Holý a jeho Zrcadla ve tmě, soudobý pohled na životní tápání současných třicátníků v hlavní roli s Alenou Dolákovou, která si s přítelem Františkem pokládá 36 otázek, které údajně stačí k tomu, abyste se zamilovali do kohokoli.  

V sekci Zvláštní uvedení pak uvidíme český animovaný film Michaely Pavlátové Moje slunce Mad, který právě nyní v červnu získal Cenu poroty ve francouzském festivalu animovaných filmů ve francouzském Annecy, dále zlatou perlu české kinematografie, snímek Jana Němce O slavnosti a hostech z roku 1966 a první díl z minisérie Podezření Michala Blaška, uvedený v exkluzívní světové premiéře. Zvláštní pozornost si zaslouží i filmové dobrodružství archeologické povahy, Rekonstrukce okupace dokumentaristy Jana Šikla, které vychází z několikahodinového materiálu zachycujícího invazi vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

A ještě jeden filmový bonbonek: režisér David Sís představí povznášející dokument o svém světově proslulém bratru Petrovi Sísovi. Nese název Sny o toulavých kočkách. 

A na závěr ještě důležitá poznámka, týkající se zahraničních archívních bijáků: Dlouhodobý zájem karlovarského festivalu o filmovou historii se letos zásadně projeví v Poctě The Film Foundation. Nezisková organizace, u jejíhož vzniku stál v roce 1990 žijící klasik americké kinematografie Martin Scorsese, je jedním z klíčových hráčů v oblasti ochrany a zachování filmového dědictví; z aktivity TFF dosud došlo ke zrestaurování více než 900 klasických titulů z celého světa. V rámci pocty se tak na letošních plátnech karlovarských kin zaskví deset jedinečných bijáků ze třicátých až devadesátých let minulého století.

Ale o nich zase až příště.

Více na www.kviff.com