Palác Florio v dnešním Palermu

Palác Florio v dnešním Palermu Zdroj: Grada Publishing, a.s.

Lvi Floriovi se rvali za zbídačenou Sicílii. Dechberoucí román přibližuje tajemství bohaté rodiny

Progresivní rodina měnila ekonomickou, kulturní i politickou tvář Sicílie. Odměnou jim bylo bohatství a prestiž, někdy ale za cenu obětování osobního štěstí. Niterný příběh z pera Stefanie Auci vydalo nakladatelství Metafora. Dostupné také jako audiokniha.

Podnikaví bratři Ignazio a Paolo Floriovi se rozhodnou opustit zemětřesením zničenou Kalábrii a vydají se do sicilského Palerma, kde si s přistěhovaleckou drzostí otevřou krámek s kořením. Tak v roce 1799 začíná neuvěřitelný příběh vzestupu rodiny Floriů, která se během pouhých dvou generací stane jednou z nejmocnějších rodin Sicílie.

Nová krev, svěží vítr pro Sicílii...

Cílevědomý Paolo i rodině oddaný Ignazio se musí potýkat s povýšeností palermské šlechty, se společenskými předsudky i zastaralými metodami podnikání. Do palermské společnosti, stále jednou nohou ospale dlící v minulosti, přinášejí závan dravého podnikání a pokroku. Po smrti Paola obchod plně přebírá Ignazio a postupně i Paolův syn Vincenzo, který spolu se strýcem rychle rozšiřuje majetek i podnikatelské zájmy Casa Florio – Sicilanům dodnes důvěrně známé značky. Mezi předměty jejich podnikání bude patřit například dovoz vzácné kůry chininovníku, těžba síry, výroba známého marsalského vína nebo tehdy naprosto novátorské konzervování tuňáka v oleji.

Grada Publishing, a.s.

Silní, slabí, loajální, hrdí, vášniví... autentičtí 

Ačkoliv muži jsou v příběhu rodiny Floriů prvotními hybateli, pozornost poutají i ženy. Ať už se jedná o Giuseppinu, hrdou, pasivní a předsudky a tradicemi svázanou manželku Paola, nebo o Giulii, intelektuálně i odvahou rovnocennou svému mužskému protějšku Vincenzovi, která se musí postavit celému Palermu, aby obhájila svou životní volbu. Protagonisté Sicilských lvů jsou se svými dobrými i špatnými úsudky i postoji veskrze lidští a věrohodní a jejich dramatické osudy, byť mnohdy skryté za dveřmi či tváří, svědčí o tom, co stojí cesta k úspěchu.

Niterné lidské příběhy na širokém plátně dějin

Román Stefanie Auci se stal okamžitě po svém vydání v Itálii bestsellerem a byl již přeložen do více než 30 jazyků. Na pozadí osobních příběhů hlavních hrdinů přitom zeširoka zabírá i hlubokou společenskou změnu, která v 19. století probíhala na Sicílii a po celé Evropě – přechod k moderní industriální společnosti a důraz na individuální úspěch nepodmíněný rodovým jménem a původem. Líčení boje starých palermských rodin za udržení alespoň zdání moci a vznešenosti patří k nejvýstižnějším popisům úpadku šlechty na starém kontinentě.

Autorka románu Stefanie AuciAutorka románu Stefanie Auci | Yuma Martellanz

Román Sicilští lvi: Sága rodu Floriů vydalo ve vynikajícím překladu Alice Flemrové za finanční podpory Ministerstva kultury ČR nakladatelství Metafora.cz. Knihu zakoupíte na www.grada.cz.