Jimi koncerty vždy prožíval

Jimi koncerty vždy prožíval Zdroj: ČTK

Jimi uměl s kytarou kouzlit
Jimi Hendrix
James Hendrix hraje na kytaru ve Fort Campbell v Kentucky v roce 1962. Dnes je považován za jednoho z nejvýznamnějších a nejvlivnějších kytaristů v historii rockové hudby.
Jimi byl kytarový mág
4
Fotogalerie

Nejdříve vypískán, poté uctíván. Před 50 lety odehrál Jimi Hendrix svůj poslední koncert

Americký hudebník, jenž později vstoupil do mýtického Klubu 27, zamířil do Německé spolkové republiky. Tam měl být hlavní hvězdou festivalu Love and Peace na ostrově Fehmarn. Nikdo z diváků netušil, že 6. září 1970 vidí Hendrixe na pódiu naposledy. Vynikající kytarista zemřel o pár dní později.

Festival lásky a míru, tak se nazvala akce, která se konala na maličkém ostrůvku Fehmarn. Ten leží napůl cesty mezi Německem a Dánském. Hudební mítink se konal od 4. září a měl trvat tři dny. Tahákem byla samozřejmě kapela Jimi Hendrix Experience. Tento fakt znamenal masivní zájem o celou událost a vstupenky šly na dračku.

Sám hudebník přejel do Německa z jiného koncertu. Byl jedním z vystupujících na britském festivalu Isle of Wight. Vedle něj diváky oslnily kapely jako The Who či The Doors. Návštěva atakovala hranici 700 tisíc přihlížejících. Na akci, která se konala koncem srpna, vládlo slunné počasí. Sám Hendrix byl rozmrzelý z přesunu do Německa.

Koncert z donucení?

Celá událost nebyla příliš dobře naplánovaná, a tak některá vystoupení začínala s velkými zpožděními. Hendrix měl dokonce vystupovat už 5. září, ale vlivem špatného počasí se rozhodl, že svůj koncert přesune. Úderem jedné hodiny odpolední poprvé zazněly tóny jeho písní. Fanoušci na něj zpočátku bučeli kvůli přehozenému vystoupení. Hendrixova hudba ale projevy nelibosti rychle umlčela.
Celá show začala písní Killing Floor, nechyběla asi nejznámější skladba All Along the Watchtower. Vše završil opus Voodoo Chile, poté zamířil do zákulisí a následně opustil Německo. Z celé události je pořízen videozáznam i zvuková nahrávka. Album s názvem Live at the Isle of Fehmarn vyšlo v prosinci roku 2005.

Poté měl Hendrix společně s kapelou odehrát ještě jeden koncert v Rotterdamu, ale vzhledem nachlazení bubeníka Billyho Coxe byla účast zrušená.

Smrtící koktejl

Geniální kytarista odcestoval do Londýna za svou německou přítelkyní. Těsně před osudným dnem byl pozván do jazz clubu ve čtvrti Soho. Hendrix došel na pódium, ale jeho stav mu nedovolil cokoliv předvést. Podle pamětníků byl natolik zkouřený, že měl problémy i s obyčejnou chůzí.

V té době už kytarista a zpěvák bydlel v hotelu Samarkand, který se mu stal osudným. Jeho partnerka Monika Dannemannová jej údajně nalezla v bezvědomí a okamžitě zavolala sanitku. Vůz dorazil krátce před dvanáctou hodinou, hudebník byl ve vážném stavu převezen do nemocnice, kde zemřel.

Okolnosti nasvědčovaly tomu, že na Hendrixově smrti se podílelo víc faktorů. Jednak se v jeho krvi našel amfetamin, ale i prášky na spaní. Jeho partnerka dokonce potvrdila, že před osudným dnem si vzal hudebník devět tablet naráz. Oficiální verze nakonec zněla: udušen zvratky.

Hendrix díky své smrti vstoupil do Klubu 27. Ten „sdružuje“ muzikanty, kteří zemřeli ve 27 letech. Jeho hrob, který je ozdoben elektrickou kytarou, bychom našli v britském Greenwood Memorial Parku.