Video placeholde

Koronavirus zastavil filmy. Kamery zabalily například štáby Matrixu či netflixovských Stranger Things

Premiéry a hromadné filmové akce se ruší nebo odsouvají, mimochodem většina na podzim, takže v jindy poklidném období bude mít filmový svět o zábavu postaráno. A hollywoodští distributoři, dokonce i ti, již donedávna bojovali s Netflixem a spol. o výsadu kinopremiéry, začínají brát na milost digitální platformy: společnost Universal Pictures oznámila první online premiéru svých trháků.

„To se radši nechám skropit kulometnou palbou než nedokončit film,” vzkázal přes Facebook jeden z předních veteránů kinematografie, scenárista Paul Schrader (Taxikář, Zuřící býk), když producenti kvůli koronaviru pozastavili natáčení jeho posledního filmu The Card Counter. Jinak ale jeho kolegové vyklízejí pole poslušně a s pokorou: kamery se zastavily nejen přímo v Hollywoodu, ale i ve většině evropských lokací, kam americké produkce jezdí za lepšími cenami.

Avatar, Matrix: Mission Impossible

Mezi prvními vyklidil pole štáb sedmé Mission: Impossible; natáčel totiž v samém epicentru epidemie, italských Benátkách. Jak se však virus šíří bez ohledu na hranice, balí se jedna produkce za druhou a v bezpečí nejsou už ani ty nejodlehlejší končiny. Na Novém Zélandu tak kupříkladu kapituloval sám velký James Cameron, jenž tam dokončoval druhé a třetí pokračování Avatara.

Z Berlína odjel štáb nového Matrixu, naopak v Praze (k radosti fanynek) uvěznila karanténa Orlanda Blooma, který tu už druhým rokem pracuje na sérii Carnival Row. Stopku dostala také šestidílná marvelovská minisérie The Falcon and the Winter Sodier, již u nás produkce Disney+ roztočila jen pár dní před vypuknutím epidemie.

Poslední britská jistota

Nutno říct, že se přese všechno i dnes najdou střelci, kteří se rozhodli pokračovat viru navzdory. Například historicky nejdéle vysílaná britská soap opera The Coronation Street, jejíž počátky sahají až do šedesátých let, hrdě vzkazuje, že jede dál a jen si prostě všichni „budou dávat víc pozor“. Britům tak po zavření hospod a odložení premiéry Bonda zůstává alespoň jedna jistota.

Vzdát se odmítl také tým populární netflixovské série oceněné zlatým glóbem Koruna: sám Netflix sice práci na všech svých produkcích zakázal, Korunu však pro něj natáčí nezávislá produkce a ta se rozhodla nekapitulovat – do poslední klapky totiž zbývá pouhý týden.

Světové producenty ovšem netrápí jen stojící kamery. Mnohem palčivějším problémem jsou pro ně peníze, které jim utíkají kvůli neuskutečněným premiérám. V prvních momentech se jako jediné bezpečné řešení jevil jejich odklad, s tím, jak se epidemie rozmáhá a konce nevidno, však vzrůstá nervozita producentů. Někteří už se proto rozhodli jít cestou náhradní, digitální premiéry.

Na co dívat v karanténě? Nejlepší seriály pro děti a teenegery >>>

Ta se zatím týkala především nezávislých filmů, u nichž se nepočítá se závratnou návštěvností kin, nyní však oznámil svou první online premiéru jeden z předních hollywoodských hráčů, společnost Paramount Pictures. A to může povážlivě změnit pravidla hry. Kromě toho, že k 20. březnu pouští do kyberprostoru britskou komedii Emma a thrillery Neviditelný (s Elisabeth Mossovou) a Lov (s Hilary Swankovou), 10. dubna plánuje na internetu odbavit i premiéru pokračování animovaných Trollů (Trollové: Světové turné).

Disney zase uvolnil pro svou digitální platformu Disney+ Ledové království 2, které se tam původně mělo dostat až v červnu. Premiéru svého dalšího potenciálního hitu, hrané Mulan prozatím odložil na neurčito – přijít o miliardový čínský trh, na nějž vzhledem k povaze látky cílí, by byla přece jenom příliš velká ztráta. Už teď se ale spekuluje o tom, že své příští filmy bude směřovat primárně na internet.
Otázka, již si nyní kladou filmaři, tak už dávno nezní, zda koronavirus změní filmový trh, ale nakolik půjde o změny pouze dočasné. Nejbližší dny rozhodnou.

Kino v nedohlednu (výběr z odložených premiér)

Mulan

Hraná verze úspěšné disneyovské legendy měla jít do kin 12. března, viru padla za oběť mezi prvními. Datum náhradní premiéry zatím neznáme.

Není čas zemřít

Stejně jako Mulan i nová bondovka musí počkat na probuzení hybernovaného čínského trhu, takže premiéra až 12. listopadu (u nás 25. 11.).

Black Widow

Marvelovka se Scarlett Johanssonovou měla vstoupit do kin 1. května. Nové datum premiéry zatím neupřesněno.

Tiché místo: Část II

Pokračování úspěšného hororu s Emily Bluntovou se z 20. března odkládá na neurčito.

Rychle a zběsile 9

Původně programované na květen. Nakonec Vin Diesel a Charlize Theronová přifrčí až v dubnu příštího roku.

Noví mutanti

Spin-off k X-Menům odložil Disney už čtyřikrát, takže bůh ví, jestli ho ještě kdy uvidíme. Původně plánovaný na duben 2020, odložen na neurčito.

Králíček Petr bere do zaječích

Zvířátko, které jsme v předvečer epidemie vídali na každé tramvaji, přihopká do kin namísto v březnu v srpnu.

Antlers

Horor Guillerma del Tora měl mít premiéru 17. dubna, ta je nyní přeložena na neurčito.

Můj otec Antonín Kratochvíl

Dokumentární film Andrey Sedláčkové (původní premiéra 2. dubna) je zatím odložený na „nejbližší možný jarní termín“.

Princezna zakletá v čase

Z jarní pohádky se stane předvánoční, namísto v březnu vstoupí do kin 12. listopadu.

Cesta kolem světa

Lukáše Pavláska a Ondřeje Sokola v hlavních rolích „nejšílenějšího cestopisu všech dob“ uvidíme jen na webu, od 15. března je film Dana Svátka dostupný na www.cestakolemsvetafilm.cz.

3Bobule

Divácký hit s Terezou Ramba a Kryštofem Hádkem zatím novou premiéru nemá. „Těšíme se na co nejbližší termín,“ vzkazuje producent.

Kamera, stop! (příklady zastavených projektů)

Shang-Chi and the Legend of the Rings

První marvelovská produkce vznikající na australské půdě skončila, když režisér Destin Daniel Cretton musel do karantény.

The Last Duel 

Ridley Scott měl svůj nejnovější snímek natáčet v Irsku od 13. března, nyní je prý ve střižně a „dává dohromady, co má“.

Sám doma

Remake rodinné komedie s tváří Králíčka Jojo Archiem Yatesem dostal červenou během natáčení v Kanadě.

Samaritan

Ani svaly Sylvestera Stallona na Covid-19 nestačily: 14. března musel plac v Atlantě opustit i on.

Mission: Impossible 7

Tom Cruise natáčel v italských Benátkách, před koronavirem tak utíkal mezi prvními.

Jurassic World: Dominion

Zdálo by se, že ráje by se epidemie týkat neměly, štáb Jurského parku musel nicméně z Havaje prchnout už 25. února.

Matrix 4

Němečtí filmoví fanoušci se radovali, že se pokračování kultu z přelomu století bude točit právě v jejich metropoli. Nebude.

Film o Elvisi Presleyem (zatím bez názvu)

Ještě se ani neklaplo a Tom Hanks už ležel s koronavirem. Baz Luhrmann tak musel na svou hvězdu počkat v karanténě.

The Batman

Dva týdny před první klapkou byly pozastaveny práce na Batmanovi s Robert Pattinsonem, nepomohl ani přesun lokací z Londýna do Liverpoolu.

Fantastic Beasts 3

Fantastická zvířata zůstala doma, natáčení plánované na březen v Londýně vůbec nezačalo.