Život po lidech

Život po lidech Zdroj: Youtube.com

Televizní lahůdka: Život po lidech, bez coca-coly a Facebooku

V záplavě českého televizního hledání více či méně pofiderních talentů, seriálů obsazovaných stále stejnými herci a mezi pohlreichovsko-babicovskými kuchařskými stoly, začal v sobotu 25. září na stanici Z1 seriál Život po lidech. Zajímavý pohled na to, co bude, až nebude (tentokráte málo vtipný) Leoš Mareš v Talentmánii, až nebudeme pít coca-colu, až si už nezapneme nikdy comp. Až prostě lidi nebudou.

 

Americký seriál Život po lidech (v originále Life After People) se začal vysílat v lednu 2008 na stanici History Channel a vzbudil ohromný ohlas. Nejenom ve Spojených státech, ale pak i ve Velké Británii či Austrálii. Dokumentární série, ve které spekulují vědci a experti různých oborů nad tím, co se bude dít, když lidstvo vymizí z planety Země, je pozoruhodná zejména tím, že poukazuje na určité jevy a problémy, s nimiž se lidé potýkají již dnes. Série pak ukazuje, jaké to může mít v budoucnu důsledky.

 

Už jen samotná představa, že lidé nebudou existovat, je fascinující. Život bez lidí totiž jakoby zpětně ukazuje, že naše snahy jsou někdy mimořádně malicherné, krátkodeché a že v porovnání s historií nemají často valného smyslu. První díl vysílaný na Z1 pak předvedl fáze zániku stop činnosti člověka, když vyklidí planetu. Předvídatelný byl v prvním díle (každý trvá kolem 45 minut) jen konec – vše ovládne příroda, ta je, zdá se i podle vědců, nezničitelná.

 

 

V Americe natočili dvacet dílů, v Česku jich uvidíme zatím prvních deset. Není však úplně jasné, jakým žánrem seriál Život po lidech vlastně je. Zda je to čirá sci-fi, spekulace nebo dokument, který může skutečně předvídat budoucnost. Z každého trochu. Na rozdíl od talentových soutěží a televizního vaření, vás ale nutí přemýšlet a dávat si věci do souvislostí. Otázkou je, zda přemýšlení u televize není na Čechy uvyklé neustálé televizní zábavě, už příliš moc…