sedlacek

sedlacek Zdroj: Bontonfilm

Jak se protáhnout squashovou raketou za 6,56 vteřiny

Film režiséra Roberta Sedláčka Největší z Čechů se chystá do kin. „Dámy a pánové, za šest vteřin a 56 setin celý prolezu squashovou raketou, ne prosím tenisovou, ale squashovou, ta je mnohem menší. Budu samá modřina, hlavně hrudní koš trpí, také ramena ... – A kdo vám to poradil, že máte prolézat squashovou raketou? – No, nikdo, sám jsem si to vymyslel. – Tak si nestěžujte a pojďte na to, koneckonců jsme vám zaplatili jízdenku z Brna.“

 

Tohle je úryvek z dialogu, který vedl na tiskové konferenci k filmu Největší z Čechů režisér Robert Sedláček s jedním z protagonistů svého snímku. Pán pak šel a tou squashovou raketou se skutečně celý protáhl. Nebylo to sice za 6,56, ale i tak to stálo za to. A pak ještě jako bonus předvedl nejhlasitější lusknutí prsty, jehož decibely měřili na akreditovaném pracovišti matematicko-fyzikální fakulty.

 

Podobných kousků zachytil Sedláček ve svém filmu spoustu. Někdo sbírá čtyřlístky ve velkém, jiný si libuje v chůzi po střepech, v pití piva pod vodou, ve výrobě minaretu ze slámy nebo převracení aut holýma rukama. Jsou to neuvěřitelné ptákoviny, z nichž není pražádný užitek. Krom toho, že si ti lidé připadají naprosto výjimeční, protože jsou v něčem nejlepší. Co na tom, že jsou často nejlepší proto, že takovou kravinu jako oni nikdo jiný v celém širém světě nedělá.

 

Robert Sedláček se jim nesměje, naopak se pokorně řadí mezi ně a jejich osud využívá jako paralelu k autobiograficky laděnému příběhu režiséra, který nezískal peníze na svůj film, tak alespoň točí o kuriózních lidech s kuriózními zálibami. „Pochopil jsem, že jsem jeden z nich, pokud jde o odchylky od normy, o podivnosti, sveřepost a schopnost ustát výsměch ostatních,“ tvrdí Sedláček.

 

Pár rozdílů tu ale je. Oni majitelé kuriózních rekordů nevnímají reakci okolí jako posměch, ale jako projev úžasu. A pak, Sedláček za svůj nový film posměch nesklidí, je totiž dobrý. Osud tomu chtěl, že nenatočil velkorysé dokudrama o Čunkovi, ale malý film o malých lidech. Možná toho tím o české povaze řekl mnohem víc, než kdyby pranýřoval Čunkova extempore. Ostatně, uvidíme 26. srpna, to jde Největší z Čechů do kin.