Velká kniha Českých pranostik

Velká kniha Českých pranostik Zdroj: Nakladatelství PLOT

Pranostiky a globální oteplování

Nakladatelství PLOT vydává po pověstech, snářích, knížkách dětských říkadel a folkloru moderní mládeže Velkou knihu českých pranostik. Přes dva tisíce lidových průpovídek o počasí a jeho předpovědích sebrala a sestavila Adéla Müllerová, která se v tomto roce postarala rovněž o výbor z přísloví národů celého světa pro téhož nakladatele.

 

Což o to – všichni víme, že pranostikaBřezen – za kamna vlezem; duben – ještě tam budem je potvrzena věky, a proto často pronášena, pročež ji všichni známe. Ale jak asi zamává s moudrostí našich předků tání ledovců na pólech a další jevy, provázející ono často diskutované globální oteplování? Bude při všech těch dotacích a protestakcích v zemědělství stále ještě platit pranostikaNa Velikonoce jasno – bude laciné máslo? Nebo už jsme si přírodu zregulovali natolik, že na svatého Jiří přestanou vylézat hadi a štíři a na svatého Marka už nebude brambor plná řádka?

 

Jisté je, že opakování jest matkou moudrosti a po přečtení Velké knihy českých pranostik bude čtenář doslova nabit chytrými pozorováními oráčů, chovatelů slepic, pěstitelů zeleniny, pasáčků vepřů a dalších našich slovutných praotců; zopakuje si posloupnost církevních svátků a najde mnohé životní rady, které mu možná v panelákové klícce budou zhola k ničemu, ovšem připomenou mu, že i před Alenou Zárybnickou a spol. existovali amatérští meteorologové, jejichž předpovědi mohly nakrásně vycházet stejně přesně jako ty televizní. A budeme se společně těšit na to, až přijde máj a my vyženem kozy v háj.

 

Kateřina Kadlecová, pěstitelka hlívy ústřičné a meduňky citronové

 

Velká kniha Českých pranostikVelká kniha Českých pranostik|Nakladatelství PLOT

Velká kniha českých pranostik.

Sestavila Adéla Müllerová.

Vydalo Nakladatelství PLOT, 2010, 231 stran.