Jana Maláčová a Andrej Babiš

Jana Maláčová a Andrej Babiš Zdroj: ČTK

Karel Steigerwald: Maláčová půjde, Babiš zůstane. Taková je vaše republika

Situace je nejasná. Baláče zadrželi. Jsou jen obecná obvinění, nikdo nic jasnějšího neví.  Maláčová, jeho ministryně, vtipně zvaná Venezuela, má odstoupit. Už je toho plná politická i mediální veřejnost, hlučná jako by to někdo řídil. Maláčová se tomuto požadavku může jen vysmát. Až po vás, pane premiére, může se chechtat, až po vás. Račte první do těch dveří.

Má recht. Babiš není zadržený, je trestně stíhaný.  Má kauzy v různém stádiu závažnosti, od fám, podezření až po trestní stíhání. Kam se Maláčová na něj hrabe. K svému odstoupení říká Babiš nikdy, nikdy, nikdy!

Kauza zadrženého Baláče vrhá stín na jeho ministryni. Stín na kauzu premiéra Babiše vrhá on sám. Je to stín trestně stíhaného. V odstupování je Babiš první na řadě. On nemůže Maláčovou galantně vyzvat, až po vás, milostivá, až po vás. Vypadalo by to blbě.

Ale může, hoši. Tak vypadá váš stát. Maláčová půjde, Babiš zůstane. Nasadí melodram, v kterém dobroděj Babiš odhalí před kamerami zloducha Maláčovou. Zpívat to bude Hůlka. Málokdo rozpozná, že ve skutečnosti velký kozel vyhnal ze zahrady menšího kozla.

Kauzu Nečas máme na krku i s trapnými kabelkami už sedm let neuzavřenou, navíc s podezřením ze státního puče policajtů, od kterého dává každý ruce pryč. Kauza Babiš nám na krku už myslím pět let plesniví za okolností stejně trapných. Pověsíte nám na krk další kauzu? Ještě za pět let se budete kolem Maláčové a Babiše motat tak bezvýchodně, jako se deset let motáte kolem Parkanové?

Asi ano. Myslím, že nic jiného už neumíte. Vaší slávou je republika nekonečných kauz. Nejde přeci o to, věc vyšetřit, jde o to, věc využít. Tak šťastnou ruku, orgánové ve věci konající.

Tím neříkám, že by kterákoliv z postav zmíněných v této glose byla nevinná či vinná. Nejsem soud.

Velký rozhovor s Janou Maláčovou si přečtěte v zítřejším tištěném Reflexu >>>

Reflex 9/2020Reflex 9/2020|Archív