Nové vedení ODS.

Nové vedení ODS. Zdroj: Blesk: Jakub Poláček

Muž vedle muže a pak další muž: Takové jsou všechny orgány ODS. S tím se vyhrávají volby?

Když se v prosinci loňského roku objevily fotografie, na kterých pózovala nová finská premiérka Sanna Marinová (34) a její kabinet, vyvolalo to i mnoho uštěpačných poznámek. O módní genderové vyrovnanosti se totiž nedalo hovořit. Mladá a hezká šéfka vlády má k ruce 11 ministryní, muži jsou v menšině. Je to nevyvážený stav, který plyne z poměrně složité politické situace v této skandinávské zemi. Opačný extrém pak nabízí česká ODS, kde je po posledním kongresu mužská dominance tak obrovská, až to zaráží. Zda se právě s tím dají vyhrát volby, jak to občanští demokraté avizují, je skutečně otázkou.

Nejsem příznivcem kvót pro ženy v politice či v byznysu. Nesympatizuji ani s radikálními názory, které prezentují některé feministky či odborníci na genderové otázky. Ovšem ODS se chová, jako kdyby snad ženy v České republice neexistovaly. Jistě, jednoduchým vysvětlením je, že se u nás ženy do politiky nehrnou.

Že by ale právě ODS, která by chtěla vyhrát příští volby do Poslanecké sněmovny a usednout ve vládě, nedokázala vygenerovat ani pět či deset žen, kterými by prošpikovala svoji maskulinní podobu? Tomu se nechce věřit. Není to ale jen otázka posledního kongresu občanských demokratů, i když tam nebyla za první místopředsedkyni zvolena Alexandra Udženija. Jedinou ženu v předsednictvu účastníci kongresu brutálně zařízli. Přitom už na kandidátkách ODS do Poslanecké sněmovny ve volbách v říjnu 2017 bylo pouze 20 procent žen ze všech kandidátů strany.

Podívejme se na současné rozhodující orgány ODS s ohledem na poměr mužů a žen, protože to je ještě daleko tristnější než při posledních volbách do sněmovny. Čísla jsou výmluvná:

Předsednictvo: 7 mužů – 0 žen;

Republikový sněm: 101 mužů – 6 žen;

Výkonná rada: 20 mužů – 1 žena;

Poslanecká sněmovna: 20 mužů – 3 ženy;

Senát: 15 mužů – 0 žen (Jaroslav Kubera zemřel a jeho místo je prázdné);

Rozhodčí komise: 11 mužů – 3 ženy;

Kontrolní a revizní komise: 8 mužů – 6 žen.

Samozřejmě, že na regionální úrovni existují i v řadách ODS velmi schopné a energické ženy. Ve světle celostátních ramp je ale není moc vidět. Jednou z výjimek v nejvyšší politice je Jana Černochová, která je předsedkyní Výboru pro obranu Poslanecké sněmovny a už léta ukazuje, že problematice, které se věnuje, dobře rozumí.

Také podle volebního modelu agentury Median za srpen až prosinec loňského roku by ODS volilo více mužů než žen. Konkrétní poměr je 13,1 procenta mužů a 11,5 procenta žen. Necelá dvě procenta rozdílu by někomu nemusela připadat významná, ale jsou to reálně desítky tisíc lidí a to už je poznat.

Pokud jde o předsednictva parlamentních stran, které momentálně zasedají v Poslanecké sněmovně, pouze Občanská demokratická strana a Okamurova SPD nemají v nejužším vedení žádnou ženu. Všechny ostatní strany tam alespoň jednu mají. Je to sice málo, ale lepší než nic.

Nezbývá než se ptát: Kdepak ty ženy jsou?