Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Prase funí do kopce s nákladem zákonů

Debatu o tom, jaký máme mít stát, opět otevřel předseda ODS na posledním kongresu. Jsme totiž opět na křižovatce, která rozhodne. Současně se ke mně dostal případ cyklisty, jenž havaroval na výletě, protože se mu v zatáčce nějak rozkývaly brašny a vrhly ho přes svodidla. Česká politika je podobně rozkývaná a může sletět tamtéž.

Cyklista si zničil kolo a bude mít celoživotní následky. Když se uzdravil, obvinila ho Česká republika ze spáchání přestupku, případně trestného činu, protože pád z kola přestupek či trestný čin je. Žádala za to – jako správný vyděrač – 500 korun hned nebo 5000 po posouzení znalcem. Cyklista se vzpouzí, protože má pocit, že ho stát chce obrat.

Vyzkoušejte Reflex Premium. Nyní na 30 dní ZDARMA exkluzivně v mobilní aplikaci Reflex. Více ZDE >>

Nevěděl jsem do té doby, že když poškodíte své tělo, vznikne přestupek nebo trestný čin. Vědět jsem to měl, protože to zcela mění postavení občana. Když spadne z kola a poškodí ho, platí státu, jako by šlo o státní majetek, což možné není. Stát si žádného občana nekoupil, dokonce se to nesmí, a také ho nevyrobil, protože to neumí. Umějí to pouze určité lidské dvojice, které nesmím jmenovat, aby se to ne­dotklo dvojic, které občana vyrobit také neumějí. Stát občana nedostal darem a nezdědil ho.

Jen hájí práva

Podle pojetí posledních století nikdo člověka vlastnit nemůže a nemůže ho ani prodat, ani koupit. Stát neříká, že lidi vlastní, to by si troufl moc. Stát jen hájí jejich práva. Včetně práva na odškodnění, když občana někdo porouchá, i před ním samotným. Myslím, že této větě nerozumíte. Podobně jako prezident republiky dám jednoduchý příklad. Když skočíte do propasti a přežijete to, stát vás obviní podle velikosti skoku z přestupku nebo z trestného činu pokusu o vraždu, protože správně předpokládá, že skokem do propasti jste se chtěl poškodit nebo zahubit.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!