Přípravy na tradiční Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana. (26. 12. 2019)

Přípravy na tradiční Vánoční poselství prezidenta Miloše Zemana. (26. 12. 2019) Zdroj: Blesk:Michal Protivansky/CNC

Bohumil Pečinka: Zemanův pěkný projev s nulovým poselstvím

Miloš Zeman si na sebe upletl bič, když před lety zrušil úspěšnou tradici prezidentských novoročních projevů. Jeho předchůdci podávali „zprávy o stavu Česka“ a akcentovali některé spojující momenty předchozího a následujícího roku, které jsou důležité pro národní komunitu. Miloš Zeman je však osobnostně člověk, který se za každou cenu rád odlišuje. 

Zrušil proto novoroční projev, kde se jako prezident mohl opřít o statistická data, hodnocení politických projektů a vůbec se mohl v poměrně velkém rozsahu vyjádřit k problémům Česka i světa.

Namísto toho se vrátil k tradici kratších proslovů prezidenta Masaryka, které byly nazývány vánočními poselstvími. Výsledkem ovšem je, že Zeman žánrově nepředstupuje před českou veřejnost ani s novoročními projevy, ani s vánočním poselstvím. To, co říkal, například ve svém posledním vystoupení, nebylo vůbec špatné, ale neneslo to žádné poselství a prakticky se tam nemluvilo o Vánocích.

Hovory z Lán, sváteční verze

Poslední prezidentovo vystoupení bylo něčím, co by se dalo nazvat jako Hovory z Lán. Na jedné straně popsal, jak je naše země ekonomicky úspěšná, na druhé straně zkritizoval pomalost v soudnictví, stavebnictví a vůbec budování infrastruktury, zvláště dopravní. Podle prezidenta jsme na 160 místě z více než 180 zemí, což nás řadí někam mezi zkorumpované africké státy.

Neodhalil ovšem paradox, jak může tak pomalá země být na tom současně dobře ekonomicky. Nebo naopak: co by znamenalo, kdyby došlo k „odbrždění“. Byli bychom v jeho vidění ještě úspěšnější, nebo nás ženou vpřed úplně jiné věci? A úplně naposled: dvě klíčová ministerstva, držící v rukou psaní zákonů ohledně stavebního řízení drží už 6 let v rukou hnutí ANO, které prezident setrvale podporuje. Říká tyto věci premiéru Babišovi i osobně?

Snad jako jediná hlava státu v Evropě je Miloš Zeman schopen bez obalu mluvit o tom, co se nazývá klimatické náboženství. Případná byla jeho poznámka, že pokud směrnice EU zničí rozhodování privátních bank a začne privilegované úvěrování zelených projektů, může to z nás udělat ekologický skanzen Evropa.

Jinou otázkou je, co on sám proti tomu jako hlava státu chce dělat? V posledních letech totiž obsahově tvoří jeho prezidentskou agendu jen občasné slovní útoky a nikoli systematické úsilí dosáhnout nějakých viditelných změn na české nebo evropské úrovni. Neformální vliv stále má.

Beze slova o Vánocích

Jako téměř každý rok se i tentokrát z vánočního poselství pod taktovkou Miloše Zemana vytratila jak symbolika Vánoc, tak poselství jako takové.

Marná sláva, kdo chce 26. prosince skrze televizní, rozhlasová a digitální média vstoupit do vánočního světa rodin, měl by o Vánocích cosi říct. V takovém případě však v sobě musíte mít nějaký mix soucitu, lásky a odpuštění a v těchto kategoriích myslet a popisovat svět. Toho Miloš Zeman schopen bohužel není a nebyl.

Ani poselství, tedy silné zprávy šířené do celého světa, jsme se nedočkali. Prezident nemluvil o národu, jeho tradicích, a dalším směřování. Takže víc než vánoční projev připomínalo jeho vystoupení pořad typu „na slovíčko s Milošem.“ Proč ne, ale proč se to má odehrávat zrovna v takto sváteční den a musí u toho asistovat vánoční stromek a adventní věnec, je záhadou.