Dvoudenní volby jsou především zbytečně drahé.

Dvoudenní volby jsou především zbytečně drahé. Zdroj: Profimedia

Jeden den na volby stačí. Dvoudenním hlasováním zbytečně plýtváme veřejnými penězi i časem policistů

Velice dlouho se hovoří o volebních reformách. Nejsem zastáncem změn za každou cenu, ale jedním z reformních témat, které je potřeba zvednout ze země, jsou určitě jednodenní volby. Ty bych přivítal. Jsme totiž jednou z posledních zemí v Evropě, kde dlouhodobě existuje luxus dvoudenních hlasování. Což s sebou přináší obrovské plýtvání časem i penězi.

Dvoudenní volby jsou především zbytečně drahé a to, že trvají dva dny, nepřináší žádný výraznější nárůst volební účasti. Zeptám se možná přízemně, ale o to upřímněji: Proč stále platíme luxus v podobě dvou volebních dnů? To neexistuje v skoro žádné jiné demokratické zemi světa.

Hlavní (avšak zdaleka ne jediná) finanční úspora logicky spočívá v tom, že by se nemuseli platit členové volebních komisí dva, ale jen jeden jediný den. Snížily by se také mimo jiné náklady na policejní a další služby, zejména hlídání volebních místností večer a v noci z prvního na druhý den. Což celorepublikově činí samozřejmě nemalé peníze.

Policisté budou užitečnější jinde

Z pohledu ochrany demokratických hodnot nutno zmínit, že při jednodenních volbách výrazně klesá možnost ovlivnění voleb. Nikdo prostě nemůže vyměnit či pozměnit obsah uren. Námitka, že to policie zatím vždy uhlídala, je sice správná, ale proč vlastně zbytečně přiděláváme práci našim bezpečnostním sborům?

Ostatně pokud policisté zrovna hlídají volební místnosti, tak musí zákonitě chybět jinde. A pokud v pátek a sobotu slouží navíc, ti příslušníci bezpečnostních sborů, kteří by jinak měli nárok na pracovní volno na zotavenou, tak se také zbytečně zatěžuje a oslabuje náš bezpečnostní systém. A volby jsou v Česku skoro neustále, takže v součtu jde opět o nezanedbatelnou sumu času, energie i veřejných peněz.

Další důležitá úspora by byla na straně sil a prostředků městských a obecních úřadů, které mají s volbami také mnoho mravenčí práce. A jednodenní volby by jim hodně ulehčily, ne že ne.

Páni politici, zaveďte, prosím, konečně jednodenní volby tak, jak existují skoro všude na světě. Neplýtvejte našimi penězi. Neplatíme nemalé daně přece proto, aby se jimi zbytečně mrhalo. Nebo se pletu?

Povinné volby, sen prezidenta Miloše Zemana, bych naopak nezaváděl. Volit má být právem, ne povinností, ale to je již námět na jiný komentář.

Autor je právník.