Karel Steigerwald: Kupte Milionům chvilek Babišovy Lidovky. Premiér je prodá rád a levně

Na veřejnosti se objevují myšlenky veřejné sbírky, která by pomohla premiérovi v tíživé finanční situaci. Kdyby prý dal každý občan tři sta korun, stačilo by to Andreji Babišovi na to, aby vrátil všechny neoprávněně získané dotace a zachránil tak pověst republiky i budoucnost dotací. Oceňuji humanitární povahu těchto návrhů, které i v premiéru Babišovi vidí člověka, byť v tísni. Je v tom také kus křesťanského slitování, které v předvánoční době posiluje v lidech pocit dobra. I sám Bůh miloval lotry po pravici i lotry po levici. Vždyť lidský život nezáleží jen v nemilosrdném sání dotací, nýbrž i v soucitu s padlým dotačním eskamotérem.  

Rád bych tyto návrhy veřejnosti vylepšil a smysl sbírek ještě upřesnil. Sbírka by neměla posloužit Babišovi k vrácení dotací, ale Milionům chvilek k nákupu Lidových novin, aby se to na mediálním trhu trochu vyrovnalo. Pan Babiš bude potřebovat hotové peníze, prodá Lidovky jistě rád a lacino. Vrátil by pak dotace jako čestný obchodník do haléře, aby poplatníci neměli škodu. A cítil by se veseleji.

Nebyl by odkázán na dobročinnost veřejné sbírky, kterou lze v jistém smyslu chápat jako svého druhu ponižující dotaci. A o dotacích, tomto ďábelském mámení, jistě nechce premiér teď nic slyšet. Vždyť dotace jsou jako zlato od čerta. Doneseš je domů a na jaře je z toho hromada listí, pád vlády nebo i kriminál.