Ilustrační kresba

Ilustrační kresba Zdroj: Marek Douša

Karel Steigerwald: Přinese vám byt Ježíšek?

Poraďte mu, jak na to. Guvernér národní banky Rusnok radí zdanit tvrdě každého, kdo má byty navíc. Myslí, že každý má mít jen jeden byt. Pak by zbylo i na vás. Piráti radí podle téhož principu vyčíst z elektroměru, jestli je byt využitý. Ne-li, nuceně pronajmout potřebným. Nevím, jestli od toho už upustili. Dá se využít i udání sousedů. Tyto (a další) nápady reagují na přemrštěné ceny bytů. Trh prý na to nestačí. Jsou to klasické komunistické nápady, i když by to třeba jejich navrhovatelé vztekle odmítali. Nejsou žádní komunisti.

Ti byli v přidělování, regulování a v sestavování pořadníků hotoví majstři, protože vytvářet nedostatek byla základní dovednost jejich vlády. Motali se v začarovaném kruhu. Důvodem nedostatku bylo hlavně regulování a „spravedlivé“ korupční pořadníky. Zhoubné důsledky tvrdošíjně řešili posilováním toho, co ty důsledky vyvolávalo. Tak vznikala vědecká ekonomie nedostatku, korupce a černého trhu. Do lidí včetně dokonce guvernéra národní banky se toto myšlení zahryzlo jako tygr do kozy.

Nešikovní zmizí

Když něco není a lidi to chtějí, vrhne se na to trh, protože podnikatelé v poptávce cítí zisk. Přetlačují se, bojují o zákazníka a o svůj zisk zlepšováním nabídky a stlačováním ceny. Nedostatek se zmenšuje, poptávka se sytí, vznikají byty levné i drahé. Kdo chce bydlet, vybírá si podle kapsy, nároků a libosti. Nešikovní podnikatelé z trhu mizí. Protože se jim to nelíbí, dožadují se státní ochrany.

Jak to, že tento výklad laika, pro který by hlasoval i Ježíšek, neplatí? Jak to, že podnikatelé při těchto cenách, věštících velký zisk, nestaví víc bytů, a proč konkurence nedrží ceny na uzdě a poptávka nevede ke zvyšování nabídky?

 

Pokřivený trh

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!