USA v čele s Donaldem Trumpem dopadli lídra teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Bakra Bagdádího. Dlouhodobě plánovaná akce musela však být urychlena.

USA v čele s Donaldem Trumpem dopadli lídra teroristické organizace Islámský stát (IS) abú Bakra Bagdádího. Dlouhodobě plánovaná akce musela však být urychlena. Zdroj: ČTK

Lotři bin Ládin a Bagdádí jsou mrtví, problém to ale neřeší. Západ válku s islamisty nevyhrává

Zločinec Abú Bakr al-Bagdádí, který byl i chalífou takzvaného Islámského státu, zahynul při akci amerických speciálních sil na severozápadě Sýrie. Už v květnu 2011 byl při podobné akci zabit masový vrah Usáma bin Ládin, vůdce teroristické organizace al-Káida. Je dobře, že svět se zbavil těchto zrůd, na druhou stranu to problém s radikálním islamismem, který plodí terorismus, vyživuje války a je namířený proti západní svobodě a demokracii, neřeší. Semena muslimského fanatismu totiž vzklíčila také v Evropě a v poslední době je vyživila i nelegální migrace. Smrtí Bagdádího boj nekončí a bohužel Západ v něm zatím nevyhrává.

Chobotnici islámského fanatismu se v posledních desetiletích utěšeně daří, její chapadla zasahují čím dál víc zemí a svoji nejasnou a často i chybnou politikou k tomu přispívá také samotný Západ, proti kterému muslimští radikálové bojují. Tajné služby odhadují, že jen v Evropě (nepočítáme Rusko) působí kolem 100 tisíc muslimských extrémistů, kteří mohou představovat bezpečnostní riziko.

Hlavními baštami fundamentalistů jsou Francie, Belgie, Německo a Španělsko, ale najdeme je prakticky ve všech evropských zemí. Někde tisíce, jinde stovky či jen desítky. Problém se nevyhnul ani České republice, jak dokazuje případ bývalého pražského imáma Samera Shehadeha, který je momentálně ve vazbě a je obviněn z podpory a financování terorismu. Jeho případ se mohl týkat teroristických aktivit v Sýrii.

Jaké chyby udělal Západ

Projevy islámského fundamentalismu vidíme dnes v celém světě. Žádný stát není výjimkou. Jeho podhoubí paradoxně zesílilo kdysi v zemích, které ovládal sekulární levicový totalitarismus, jako byla Palestina Jásira Arafata, Afghánistán (když jej podporoval Sovětský svaz), Irák (v době diktátora Saddáma Husajna), Sýrie (za obou prezidentů Asadů) či Libye (za vlády Muammara Kaddáfího). Velmi pevný základ pak mělo a má v brutálních muslimských režimem jako jsou Írán či Saúdská Arábie.
Bohužel v boji proti tomuto jevu se Západ dopustil smrtelných chyb, které ovlivňují dnešní svět a které už nepůjde napravit.

V Afghánistánu se v minulosti v boji proti sovětské okupaci opřely západní státy o radikální muslimské skupiny, které se pak zcela vymkly kontrole a nechaly vzniknout radikálnímu hnutí Tálibán, proti kterému spojenecké síly (včetně českých vojáků) bojují v této zemi dodnes. Stálo to biliony dolarů, smrt tisíců spojeneckých vojáků a výsledek je pořád v nedohlednu. Naprostý rozvrat pak přineslo netaktické vedení války v Iráku, naprostý chaos doprovodily občanské války v Libyi, Sýrii, Jemenu či Somálsku, kde všude najdeme i početné skupiny těch nejradikálnější muslimských extrémistů, podporovaných z různých stran.

Západ také pouze přihlížel tomu, jak se radikální islám pomocí peněz Saúdské Arábie, Kataru i dalších bohatých arabských států, masivně rozšířil na velkém území Afriky a Asie. Také z Evropy známe stovky organizací (zejména v západní části kontinentu), které se tváří jako muslimská náboženská centra a spolky, školy, jazykové kurzy, či neziskové organizace, ale ve skutečnosti pouze maskují šíření radikálního islámu po našem kontinentu. V duchu kdysi vzývaného multikulturalismu a tolerance to Západ připustil a zlo vzkvétá dál. Jen upozorňuji, že u toho není možné házet všechny muslimy do jednoho pytle, ale například většinu teroristických činů mají v Evropě na svědomí v posledních deseti letech právě islámští fanatici, to je holý fakt.

Do Evropy se rovněž v rámci nelegální masové migrace dostaly i stovky, spíše ale tisíce, dalších radikálů.

Navíc „dorost“ pro muslimské extrémisty rychle vyrostl také všude po Evropě, tito mladí lidé (už to nejsou jen muži, ale i ženy) mají pasy evropských zemí. Jsou to „naši“ fundamentalisté. Část z nich se radikalizovala ve vězeních (to byl i osud chalífa Bagdádího, kterého kdysi věznili v Iráku Američané), problém je to zejména ve Francii a Belgii. Šíření zla pak významně napomáhá internet, satelitní televize a sociální sítě. Proto nikdo nedokáže příšeru zastavit.

Současný lov Západu na nejdůležitější představitele islámských fundamentalistů, který páchají zločiny, je sice záslužný, protože jde doslova o boj za přežití naší civilizace, ale problém je daleko, daleko hlubší a širší, než by se mohlo zdát. Je to skutečný „střet civilizací“, před kterým už v roce 1996 ve své slavné knize varoval americký politolog Samuel Huntington.

Zabít Usámu bin Ládina či Abú Bakra al-Bagdádího byl správný postup. Bohužel miliony „malých“ Ládinů a Bagdádích běhají dál po světě. Někteří za našimi hranicemi či dokonce v naší bezprostřední blízkosti. Zlo islámského fundamentalismu se rozšířilo jako rakovina po celém světě. Lék jsme na něj zatím nenašli. I když byl teď zabit jeden odporný islámský zločinec, který tuto ideologii vzýval.