Greta Thunbergová, mladá švédská klimatická aktivistka

Greta Thunbergová, mladá švédská klimatická aktivistka Zdroj: Reuters

Přijede Greta 17. listopadu do Prahy? Nenechme si ukrást kulaté výročí sametové revoluce!

Nezadržitelně se blíží třicáté výročí listopadu 1989. Doufám, že nejsem sám, kdo zastává jednoznačný názor, že dnes se nám většinou žije o dost lépe než před zmíněným legendárním sametovým převratem. Proslýchá se, že ekologičtí „aktivisté“ a progresivisté na oslavy tohoto výročí mají v úmyslu pozvat i světoznámou Švédku paní Gretu Thunbergovou.

Stranou teď ponechme, že slečna Greta Thunbergová v roce 1989 vůbec ještě nežila, a je do značné míry sporné, co by její účast České republice vlastně přinesla. Osobně za tímto záměrem vidím spíše snahu určitých kruhů se zviditelnit za pomoci parazitování na citovaném, pro naši zemi zásadním, výročí.

Je nepopiratelným faktem, že zmíněná Švédka rozděluje společnost, nejen švédskou či americkou, ale i tu naši. Stačí si otevřít zdejší sociální sítě, vedle premiéra Babiše a prezidenta Zemana asi málokdo tolik víří diskusní vášně jako právě ona.

Nelze tedy logicky vyloučit, že pokud se skutečně Greta Thunbergová zúčastní veřejných listopadových oslav, tak ji mohou zasypat, mimo různých pochval a komplimentů, také vejce od odpůrců. Teď se někdo možná zarazí a zvolá pohoršeným způsobem: Copak někdo může házet vajíčka na šestnáctiletou školačku?

Autor této glosy by je určitě neházel, nicméně když je někdo schopen metat vejce na více než sedmdesátiletého a nemocného  prezidenta republiky, tak se určitě najde i někdo, kdo je prostě hodí i po Gretě. Sarkastik by mohl dodat, že když se hází vejce na přímo zvoleného prezidenta, a to miliony hlasů, proč by se nemohla vejce vrhat i na nějakého skandinávského, nikým nezvoleného, teenagera? Pokud toto skutečně nastane, pak půjde o velkou kaňku na oslavách našeho krásného a neopakovatelného demokratického výročí.

Věk jako omluva?

Mimo jiné mě docela zaujalo, a to opakovaně, jak mnozí diskutéři šermují s věkem svých oblíbenců či neoblíbenců. Jednou je věk šestnáct „propustka do síně slávy“ – podívejte jak je v šestnácti letech šikovná a co jste v jejím věku dokázali Vy? A jindy je tentýž věk brán jako omluva: proč ji napadáte?  Vždyť je jí teprve šestnáct, chudák mladá holka. Totéž v bledě modrém se děje u starších politiků. Možná by stálo za úvahu, zda je nutné u veřejně činných osob tolik zdůrazňovat jejich věk, ostatně barva pleti, rasa nebo náboženské vyznání se také dnes již neuvádí.

Proto preventivně varuji před násilnostmi (včetně citovaného házení vajec po komkoliv). Nedopusťme, aby nám bylo toto veleslavné výročí ukradeno!

A to nikým. Ani levicí, ani pravicí, ani ekology. Pakliže chce někdo páchat výtržnosti, nechť si alespoň 17. listopadu nechá zajít chuť. Možno nesouhlasit s názory druhých, ale zůstaňme lidmi a čiňme tak civilizovaným způsobem, a hlavně važme si znovunabyté svobody. Nezapomínejme - svoboda není a nikdy nebyla samozřejmostí!