Migranti na turecko-řeckých hranicích.

Migranti na turecko-řeckých hranicích. Zdroj: ČTK/AP

Turecko za migrační problém nemůže, jeho politici byli podvedeni Evropskou unií

Nikdy by mne nenapadlo, že přijde doba, kdy se budu muset veřejně zastat islamistického prezidenta Turecka Recepa Tayyipa Erdoğana a jeho režimu. Ta doba bohužel nastala právě dnes. Z Turecka zesiluje proud uprchlíků do Evropy a ozývají se hlasy obviňující ze všeho tureckého islamistického prezidenta a jeho režim. To ale prostě není pravda. Pokud z této situace chcete někoho obviňovat, viňte vedení Evropské unie, Francie či Německa, která veřejně deklarují, že chtějí ilegální imigranty přijímat, a odsuzují ty politiky, kteří se snaží ilegální migraci do Evropy zastavit, jako je maďarský premiér Orbán či italský šéf strany Liga Salvini.

Před několika roky se končící kancléřka Německa Merkelová chlubila, jak se jí a jejím lidem podařilo jménem EU uzavřít dohodu s Tureckem. Chlubila se, že se jim tak podařilo zastavit balkánskou migrační trasu a také příliv ilegálních imigrantů do Evropy. Dnes, kdy proud ilegálních imigrantů z Turecka do Řecka zesiluje, se začínají v médiích ozývat názory, že je to podraz od tureckého režimu islamistického prezidenta Erdoğana, který nedodržuje dohodu uzavřenou s kancléřkou Merklovou a vedením EU – ale je tomu tak opravdu?

Samozřejmě, že tomu tak není. Naopak je to Evropská unie, která nedodržela dohodu s tureckým vedením a podvedla tak Turky. Evropská unie jménem německé kancléřky slíbila Turecku bezvízový styk. V dohodě se doslovně píše: „Bude urychleno plnění plánu na uvolnění vízového režimu ve vztahu ke všem zúčastněným členským státům s cílem zrušit vízové požadavky pro turecké občany nejpozději do konce června 2016.“ Máme rok 2019 a víza nejsou zrušena. Vedení EU to ospravedlňuje výmluvami na nedodržení detailu podmínek Turky.

Dále Merkelová a vedení EU slíbily Turecku pokračování přístupových rozhovorů k EU. Evropští politici také slíbili, že EU si od Turecka vezme za každého zadrženého a vráceného syrského ilegálního migranta jednoho syrského imigranta z Turecka. Toto se můžete přímo dočíst na webu českého úřadu vlády: „Za každého syrského občana navráceného z řeckých ostrovů do Turecka bude jeden syrský občan přesídlen z Turecka do EU.“

Předem promyšlený podvod

Bylo by dobré vědět, kolik syrských imigrantů bylo z Řecka vráceno do Turecka. A kolik Syřanů si poté EU převzala od Turecka. A proč se na to ptám? Protože již tehdy v roce 2016 se Angela Merkelová a vedení EU zavázali přijímat imigranty, a pokud Merkelová neslíbila, že si je vezme do Německa, logicky je třeba tyto imigranty ze Sýrie někam v EU poslat. Protože vedení EU nemá vlastní území, muselo by je poslat do některé členské země. A já se ptám: Slíbila nějaká členská země, že tyto imigranty přijme? Pokud ne, tak zde možná máme odpověď na neustálou snahu vnutit členským zemím EU povinné kvóty na přerozdělování imigrantů.

Jsme tedy svědky toho, že vedení EU a Německa slíbilo něco, o čem vědělo, že nemusí dodržet! Ve své podstatě je to předem promyšlený podvod, z kterého se teď možná vedení EU snaží dostat tlakem na nucené přerozdělování imigrantů a obviňováním Turků. Ať již to je s tím přerozdělováním syrských imigrantů jakkoliv, je podstatné, že EU víza Turkům nezrušila a o členství Turecka v EU se neuvažuje. Po několika letech Turkům tedy došla trpělivost a přestali nejspíše dodržovat svou část dohody, kterou do této doby plně dodržovali, a čekali, že EU v čele s Německem a Francií svou část dohody dodrží. Turci prostě pochopili, že jim evropští politici v čele s Merkelovou nejspíše lhali a podvedli je.

Turecký islamistický prezident Erdoğan již na počátku roku 2019 veřejně upozornil, že EU neplní své závazky přijaté v dohodě; a co dělá vedení EU? Vymlouvá se na neplnění dílčích podmínek Turky a označuje Erdoğana za nespolehlivého a nevhodného partnera k jednání a snaží se „hodit“ odpovědnost za celou situaci na tureckou vládu. Přitom si stačí přečíst veřejně dostupné zdroje, aby člověk pochopil, že to byli ti, kdo dohodu s Tureckem vyjednali (tedy německá kancléřka Merkelová a vedení EU), kdo od počátku Turkům lhali a slibovali něco, co nemohli zaručit, že se splní.

Nakolik je pak Evropská unie důvěryhodným partnerem pro zahraniční vlády, když se chová takto? Mnohem horší je, že se v Turecku nachází několik milionů Syřanů a dalších ilegálních imigrantů, kteří začínají mnoha Turkům vadit, a turecká vláda je tak pod tlakem obyvatel, aby se Syřanů zbavila. A většina z nich nechce zpět do Sýrie. Chtějí do Evropské unie.