Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Pirátská koalice v Praze: Život vám zdražíme, proč, to ale nevíme

Jednou ze zásadních existenčních otázek je bydlení. Je celkem jedno, jestli jste mladá začínající rodina, člověk po škole, který se chce osamostatnit, nebo pár ve středním či důchodovém věku. Každý toužíme po tom, zařídit si svůj byt nebo dům k obrazu svému. Jenomže vlastní bydlení je momentálně v Česku dostupné čím dál menšímu okruhu lidí, a to hlavně kvůli své ceně. Na vině je více faktorů, ale především – stát nedělá nic pro to, aby to nějak změnil. Stručná rekapitulace: Neskutečně složitý proces stavebních povolení, podle kterých je umění postavit i tu pověstnou psí boudu, takže nabídka bydlení hluboko zaostává za poptávkou. Státní výpalné – tak já říkám nemorální dani z nabytí nemovitosti, kde platíte státu dvakrát, tedy zdaníte vydělané peníze a podruhé i to, co si za ně koupíte. Situaci v hlavním městě navíc výrazně zhoršuje nová vyhláška pražské koalice vedené Piráty.

Život v hlavním městě nikdy nebyla jenom procházka růžovým sadem. V Praze je sice nejvíce firem, nejvíce možností i pracovních příležitostí, ale zároveň také tomu odpovídající ceny, dopravní zácpy, masová turistika, vše neustále v pohybu. Vždycky je to něco za něco a život v metropoli prostě nemá stejné tempo jako život na venkově nebo na menším městě. Ale nás všechny napříč celou Českou republikou trápí i tak většinou stejné věci: Pomineme-li zdraví, tak nás zajímá, jak zajistit dostatek prostředků pro pohodlný a spokojený život pro sebe a své nejbližší. A myslíme na bydlení. Současná pražská koalice také, ale jinak.

Ochrana majetku, nebo boj s plastovými brčky?

Minulý týden schválila současná pražská koalice Piráti + Praha sobě + Spojené síly pro Prahu (vedeno TOP09 a STAN) svými hlasy vyhlášku, která městským částem umožní zvýšit daň z nemovitosti až o dvojnásobek současné hodnoty. Jistě, městské části toto opatření nebudou muset využít a třeba drtivá většina radnic vedených občanskými demokraty už zvyšování tohoto druhu daně odmítla. Přesto se občané mnoha městských částí zvýšení daně dočkají. Nejenže se kvůli tomu vzdálí možnost pořízení bydlení, ale ještě budou trestáni i ti, kteří už nějakou nemovitost vlastní. 

A za co občané vlastně zaplatí až dvakrát tolik? Za nic! Vždyť se v Praze zásadním způsobem nezvýšil komfort poskytovaných veřejných služeb, aby si samospráva toto zvýšení daní byla schopna obhájit. Spíše naopak.

A co na to deklarovaná pražská pravice, třeba naši kolegové z TOP 09 a STAN, se kterými bychom chtěli na podobných tématech spolupracovat? Celostátně sice TOP09  vyhlašuje petice proti zvyšování daní, ale v zastupitelstvu největšího města v zemi její zastupitelé hlasují pro navýšení daně z nemovitosti. K tomu připočtěme zvýšení vodného a stočného, úvahy o zavedení mýta a třeba zvýšení nájmů v magistrátních bytech – všechno plány tzv. „koalice změny“.

Zvyšování daní bez podstatného důvodu prostě odmítám. Stát i samospráva mají nejprve šetřit, digitalizovat agendy a věci pro lidi zjednodušovat. A v krajním případě, třeba pro podporu velkých infrastrukturních projektů nebo v případě nenadálých situací, učinit dohodu s občany o jednorázovém zvýšení daní. Hospodařit tak, že vám vaše bláznivé programové nápady zaplatí někdo jiný, to by uměl každý. Komunisti nám to ve 20. století předvedli dostatečně. Jak byl socialismus efektivní a co po něm zbylo, pamatuje většina z nás.

Bojovat s plastovými brčky a pandími převleky a přitom lidi obírat o jejich vlastní peníze? Trestat za vlastnictví majetku či auta a u toho nahradit ohňostroj laserovou show? To opravdu není důležitá agenda dobrého správce města. Pojďme místo toho Pražanům život ulehčovat, investovat do opravdu důležitých projektů a přitom účelně hospodařit.

Tak pán Bůh s námi a zlé pryč.

Autorka je místopředsedkyní ODS.