Slavného agenta 007 má nahradit herečka tmavé pleti...

Slavného agenta 007 má nahradit herečka tmavé pleti... Zdroj: Profimedia.cz

Nekorektní Alexandra Udženija: O kapitánce, Bondovi i slečně, která bojuje proti sexu za večeři

Výhoda dovolených je, že vás všechny zprávy dostihnou později. Prostě si užíváte zasloužený odpočinek a nehltáte jeden zpravodajský server za druhým. Nevýhoda je, že když už se na nějaký ten server dostanete, máte čas se začíst nebo zaposlouchat. Poslední dobou mi přijde, že se část světa opravdu a definitivně zbláznila.

 

Když je pašování lidí „dobro“

 Když koncem června německá kapitánka Carole Racketeová vplula přes zákaz italských úřadů se čtyřiceti africkými migranty do přístavu na ostrově Lampedusa, začal se odehrávat příběh, který skvěle dokumentuje bezradnost Evropské unie vůči uprchlické krizi. Na jedné straně vymýšlíme různá opatření, jak bojovat proti pašerákům lidí, včetně vojenských zásahů proti jejich základnám, a na druhé straně stavíme pomalu piedestaly člověku, jenž toto chování legitimizuje. O tom, že by se jednalo o nějakou naléhavou pomoc tonoucím uprostřed moře, nemůže být ani řeč. Při první příležitosti k veřejnému vyjádření, již paní Racketeová dostala, se totiž nechala slyšet, že je potřeba přepravit do Evropy půl miliónu afrických uprchlíků, kteří se nacházejí v uprchlických táborech na březích Libye.

Paní Racketeová a všichni, již se jejího činu zastávají, tak v podstatě legitimizují pašeráckou praxi, kdy pašeráci na moře vypustí člun s nešťastnými uprchlíky a čekají, že je nějaká loď zachrání. Pašeráci na tom vydělávají obrovské peníze a náklady nesou obyvatelé evropských zemí.

Něco takového tolerovat nemůžeme! Je naprosto pochopitelné a správné, že si jednotlivé země chtějí určit vlastní migrační politiku, včetně způsobů přijímání uprchlíků, a tato pravidla tvrdě vyžadovat. Pokud někdo tato pravidla vědomě porušuje, porušuje zákon a patří před soud. Dělat z takového člověka hrdinu nebo to srovnávat s dobou války a holocaustu je absurdní a odporné zároveň.

Sójové latte. Protřepat, nemíchat!

James Bond je filmová a literární legenda. Od roku 1952, kdy jeho postava spatřila světlo světa, se z nezdolného agenta Jejího Veličenstva stal doslova fenomén. Muž s velkým M, bojující proti zlu a svádějící ženy na potkání. Na světě má milióny fanoušků a těžko byste hledali člověka, který o agentu Bondovi alespoň neslyšel. V jeho ztvárnění se vystřídala řada herců, ale všichni dodržovali kontury postavy tak, jak byla napsána. Je to prostě symbol mnoha fenoménů naší civilizace a je to hlavně skvělá nadsázka a odpočinek.

Až do dnešních dní. Nového agenta s kódovým označením 007 má nahradit herečka černé pleti. Snaha tvůrců nějak zfilmovat dnešní absurdní, korektní, přecitlivělou a slabošskou dobu mi přijde skutečně pitomá. Tak moc se snažíme o diverzitu, až se jakákoliv přirozená kvalita různorodosti vytrácí a zůstává ve společnosti jen slabost, případně vztek. K završení absurdního dramatu tak už jen zbývá, aby oblíbený nápoj agenta 007 (pardon, příslušníka jednoho z 27 typů pohlaví), suché martini, nahradilo sójové latte. Bez mléka pochopitelně, nechceme urazit vegany.

Depilace a flirtovací inkvizice jako bonus

Další zprávou, jež mi na dovolené doslova vyrazila dech a zároveň jsem nemohla zastavit záchvat smíchu, je článek serveru National Post, který referuje o kanadské transgender aktivistce Jessice Yaniv. Ta podala 16 stížností u tamního Úřadu na ochranu základních práv kvůli tomu, že jí v dámských kosmetických salónech odmítají udělat depilaci jejích mužských genitálií. Prý to porušuje její lidská práva (sic!).

No a týden bizarností byl završen, když jsem si pustila DVTV a tam jsem slyšela rady od mladičké tzv. školitelky, jak se správně chovat v baru a jak se mají lidé vzájemně udávat, když někdo s někým nepatřičně flirtuje. Cituji slečnu:

„Lidé mají pocit, že musí tomu druhému poskytnout sex, protože si od něj nechali zaplatit večeři. Sex mít můžete, ale není to vaše povinnost,“ říká Johanna Nejedlová ze spolku Konsent, která začala školit pracovníky klubů a barů, jak bojovat s obtěžováním.

Paní Johanno, nevím, co vás kdo učil nebo jaké máte zážitky, ale sex za večeři opravdu poskytovat nemusíte. Ale šmírovat lidi v baru nebo na diskotéce a hlídat je, jestli spolu správně flirtují nebo navazují sexuální vztahy, to je už opravdu nelidské.

 Část světa se skutečně zbláznila. Dobrá zpráva je, že si můžeme zachovat či vytvořit náš vlastní...

Tak pán Bůh s námi a zlé pryč!