Rekonstrukce soudu s Andrejem Babišem

Rekonstrukce soudu s Andrejem Babišem Zdroj: kresba Věra Vybíralová

Rekonstrukce soudu s Andrejem Babišem
Rekonstrukce soudu s Andrejem Babišem
Rekonstrukce soudu s Andrejem Babišem
Rekonstrukce soudu s Andrejem Babišem
4
Fotogalerie

Karel Steigerwald: Soud s Babišem končí, běžte spát

Náš redakční kolega, komentátor Karel Steigerwald, je zastáncem teorie, že sám Andrej Babiš by měl mít zájem, aby se jeho kauza dostala před soud, jedině tak se může očistit. Protože tomu však naši státní zástupci nejsou příliš nakloněni, ujal se inscenace soudu s Andrejem Babišem Karel Steigerwald sám.

Redakce získala od neznámého penzisty igelitovou tašku s tajnými dokumenty. Jejich obsah je závažný, a proto jsme se rozhodli části dokumentace zveřejnit. Obsahují přepisy jednání v procesu Čapí hnízdo. Je to nejzávažnější materiál, jaký se v tomto zauzleném procesu objevil. Nejpodivnější je, že jde o proces, který se dosud nekonal. A není jisté, že se někdy konat bude. Podle expertů jsou dokumenty pravé. Žijeme v zemi zázraků. Proces popisuje 257 000 stran dokumentů, které ospravedlňují jeho sedmnáctiletou délku. Penzista donesl jen 186 stran, z nichž některé zveřejňujeme. Soudce ho rozdělil do čtyř stání, které nazval Emigračka, Záškoláci, Čí je Čapák a Nikdy neodejdu.

Emigračka

Svědek Šulín: Obžalovaný nebyl agentem StB. Svazky o Burešovi jsou falešné, vymýšlely se pro pobavení složek, když byla na služebně nuda před MDŽ (Mezinárodní den žen). Chlapi se kolikrát nasmáli. Já jsem například navrhl, aby agent měl šifru Marocký fosfát, ale pan inženýr trval na Burešovi. Proč, to nevím.

Obžalovaný: My měli tři emigračky v rodině!

Svědek Benco: Největší sranda u StB byla zatýkačka a filmovačka. Vymyšlený spis agenta byl čajíček.

Redaktor Korýš: Svazky jsou pravé. StB nebyla holubník. Všechno třikrát prověřovali nadřízení.

Obžalovaný: Nebyl žádný Bureš. Chtějí mě odstranit z politiky, protože rozkradli republiku. Rozkradl jsem ji já? Už v bibli píšou: Nahý jsem se narodil, nahý z tohoto světa odejdu. Kalousek to nečetl, proto ho vyhodili od lidovců, když řezal ty šňůry od padáků. To byl největší zloděj. Pořád mě otravovali s tím fosfátem. Marocký fosfát nebyl. Oni lžou, fosfát je komodita, ne agent. Vypadá takto (obžalovaný klade před soudce i přísedící vzorky fosfátu). Trochu to páchne, ale řeknu to jako římský císař Montezuma: Fosfáty nesmrdí. Tři emigračky jsme měli, tři. Do Švýcarska, Francie, Dánska, Norska a USA. Nebyl žádný fosfát!

Soudce: Obžalovaný, mluvte k věci. Nesoudíme Bureše ani Fosfáta, nýbrž dotační podvody. Předveďte dalšího svědka.

Svědkyně Malá: Já jsem žena-právnička, mám doktorát z králíkáren. Původně jsem byla také králíkem. Angorským… Mám tu fotografii…

Svědkyně klade před soudce sbírku ­fotografií králíků.

Soudce: Hezké potvůrky.

Svědkyně Malá: Angoráci. Já jsem byla ta první zleva.

Redaktor Korýš: Ona tu bude svědčit žena, která si myslí, že byla králíkem?

Soudce: Uděluji vám pořádkovou pokutu sedm tisíc, pane redaktore!

Redaktor Korýš: To je panoptikum!

Soudce: Dvacet tisíc. Klid, prosím, nebo vás dám vyklidit!

Svědek Šulín: Neznáme se, pane soudce? Já přednášel kdysi na okrese Gottwaldov v doškolovacím kursu svědků a znalců vědecký komunismus v několika větách.

Soudce: Vy taky mlčte! Co jste nám chtěla říct, paní svědkyně?

Svědkyně Malá: Nic.

Soudce: Tak proč jste tady?

Svědkyně Malá: Nevím. Totiž… Já mám krom králíků vystudovaná i práva. Tak mi řekli, abych sama tady navrhla, že ať se soud odloží, až pan premiér nebude premiérem. Pak bude mít víc času být obža­lovaný.

Redaktorka Piskoříková: Podávám žalobu na tento soud! Připustil, aby zde svědčila samice angoráka převlečená za doktorku práv!

Soudce: Proč by u soudu nemohl svědčit králík? Ústava to nezakazuje! Soud se odebere k poradě!

Obžalovaný: Jsem tedy konečně zproštěn obvinění?

Soudce: Zatím ne. Rozsudek ještě není napsaný. Tedy je napsaný, ale nemá razítko. Jde to nahoru, tam se to posoudí a pak se uvidí. To je obvyklý zákonný postup. Přestávka dva roky!

Záškoláci

 

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!