Čtvrt milionu lidí na Letné. Obří demonstrace proti Andreji Babišovi zaplnila celou pláň.

Čtvrt milionu lidí na Letné. Obří demonstrace proti Andreji Babišovi zaplnila celou pláň. Zdroj: Zbyněk Pecák

Čtvrt milionu lidí na Letné. Obří demonstrace proti Andreji Babišovi zaplnila celou pláň
Čtvrt milionu lidí na Letné. Obří demonstrace proti Andreji Babišovi zaplnila celou pláň
Čtvrt milionu lidí na Letné. Obří demonstrace proti Andreji Babišovi zaplnila celou pláň
Čtvrt milionu lidí na Letné. Obří demonstrace proti Andreji Babišovi zaplnila celou pláň
Čtvrt milionu lidí na Letné. Obří demonstrace proti Andreji Babišovi zaplnila celou pláň
60
Fotogalerie

AntiBabiš není program: Proč se z Milionu chvilek nemůže stát politická strana

Když chtějí porazit Babiše, ať si založí stranu. To je čím dál častější připomínka na adresu Milionu chvilek pro demokracii a jejich protestů. Přitom právě snaha vytřískat z nespokojenosti s vládou cestu ke korytům by celou aktivitu mohla bleskově rozložit. V roztříštěné a přesycené opozici by navíc bylo velké překvapení, kdyby další liberální stranička uspěla.

Jaký osud by mohl Milion chvilek potkat jako stranu? Zkusme si to ukázat na příběhu s podobným začátkem. V roce 2024 mohla Budapešť hostit letní olympiádu. Maďarská vláda o její pořádání mohutně usilovala, dokonce tomu chtěla přizpůsobit připravovaný národní stadion.

Úspěch v aktivismu nezaručuje úspěch v politice

V zimě roku 2017 ale záměr překazila občanská iniciativa Momentum, jíž se podařilo proti olympiádě nasbírat 266 tisíc podpisů v petici. Vláda ustoupila, Momentum se na vrcholu popularity změnilo v politické hnutí a zahraniční komentátoři mu už předpovídali úspěch ve volbách a přinejmenším omezení moci Viktora Orbána. Rok na to přišly volby a Momentum dostalo 3 procenta.

Ani opravdu masový úspěch v aktivismu nemusí znamenat úspěch v politice. Petice proti olympiádě nebo demonstrace proti premiérovi sjednocuje na jednoduché bázi – v odporu proti jedné konkrétní věci, případně politikovi.

Oproti tomu politická strana se zakládá pro alespoň rámcovou shodu na celkové vizi společnosti, fungování státu (a v důsledku i světa) a chuti ji prosazovat. Shodlo by se byť jen nejužší vedení Milionu chvilek na tom, jak mají být vysoké daně nebo co znamená slovo rodina? To nikdo neví, při zakládání strany by přitom šlo o docela zásadní otázky.

Další drobení opozice?

Česká politika, zvlášť od středu doprava, je navíc těžce přesycená. TOP 09 a STAN jsou programově skoro k nerozeznání, napravo od nich je pak ODS, Trikolora, Svobodní a Realisti. Stranu navíc asi chystá taky marketér Martin Jaroš a ještě jsme nezmínili Piráty, kteří odvádí voliče ODS i Zelených.

Další liberální strana, navíc zatím úplně bez známých osobností a se studenty v čele, by „protibabišovskou“ část politiky asi akorát ještě víc rozmělnila. Na její protesty by pak těžko chodili ti, kdo se s nově nastaveným programem neztotožní – na Letné taky rozhodně nebylo čtvrt milionu konzervativců ani čtvrt milionu ekologů.

Do sněmovních voleb navíc zbývá ještě přes dva roky a bůhví, jestli do té doby Babiš vydrží ve funkci. Když ne, „Milionová“ strana by tím definitivně ztrácela smysl. Demonstracemi můžou chvilkaři sjednocovat, založením strany by jenom štěpili. Ale to už si asi spočítali sami.

Na snímky z demonstrace na Letné, kde se sešlo přes čtvrt milionu lidí, se podívejte v naší fotogalerii:

Chybí vám ve sbírce některé číslo vašeho oblíbeného časopisu? Všechny tištěné Reflexy od roku 2014 včetně speciálů si můžete koupit v našem Ikiosku >>>