Ekrem Imamoglu. Nový starosta Istanbulu

Ekrem Imamoglu. Nový starosta Istanbulu Zdroj: Profimedia

Ekrem Imamoglu. Nová hvězda turecké politiky brzy vyzkouší, jaký je skutečný vztah Edoğana k demokracii

Opakované volby v Istanbulu ukázaly, že současný vládnoucí režim islamistického prezidenta Erdoğana nemá již mezi obyvateli Turecka tak silnou podporu jako dříve (Erdoğan byl v minulosti sám starostou Istanbulu). Zároveň vše směřuje k velice významné možné budoucí krizi, kterou bude reálný vztah Erdogana a jeho islamistické Strany spravedlnosti a rozvoje (AKP) k demokracii a respektování demokratické volby obyvatel Turecka, až případně tato strana prohraje parlamentní volby a bude muset odejít do opozice, případně až Erdoğan nebude zvolen prezidentem. Vzdají se pak politici této strany v čele s ním reálné moci nad Tureckem?

Nový starosta Istanbulu z Republikánské lidové strany (CHP) Ekrem Imamoglu byl již poprvé zvolen s velmi malým náskokem před kandidátem Erdoğanovy strany Binalim Yildirimem na jaře ve volbách, jejichž zrušení soudem si prosadila právě Erdoğanova strana.

V opakovaných volbách získal Imamoglu oproti svému konkurentovi z Erdoğanovy AKP přes sedm set tisíc voličských hlasů navíc. Podařilo se mu tedy získat markantně více voličů ve srovnání s jarními volbami, a uštědřit tak Erdoğanově straně výraznou porážku.

Finanční machinace v Istanbulu

Turecký komentátor a novinář Uğur Dündar v komentáři na webu tureckého deníku Sözcü označil volby v Istanbulu za významný den pro demokracii a ocitoval jihoamerického levicového básníka Pabla Nerudu: Můžete ničit květiny, ale nemůžete zastavit příchod jara. Protože právě morální a psychologický dopad voleb v Istanbulu na turecké obyvatelstvo může být značný.

Již na jaře psal americký deník The New York Times o tom, že Imamoglu měl během pár dní mezi svým prvním zvolením a zrušením voleb v pozici dočasného starosty Istanbulu odhalit neuvěřitelné plýtvání financemi ze strany předchozího islamistického vedení města a zjistil, že město je neskutečně zadlužené v řádu miliard tureckých lir (několik desítek miliard českých korun).

První neislamista po 25 letech

Je tedy možné, že zrušením voleb se islamistický režim pokoušel oddálit zveřejnění podivných machinací za vlády islamistů na istanbulské radnici. Samotný současný prezident Turecka Erdoğan Istanbulu šéfoval v letech 1994 až 1998 a po něm Istanbulu vládli členové islamistické Strany ctnosti a její nástupkyně na politické scéně Strany spravedlnosti a rozvoje. Zvolení Imamoglua za starostu Istanbulu je tedy po 25 letech prvním odklonem tureckých voličů od islamistických politiků.

Ekrem Imamoglu (*1970) je členem Republikánské lidové strany, což je strana založená prvním tureckým prezidentem Mustafou Kemalem zvaným Atatürk. Hlásí se k sociálně demokratickým hodnotám a nacionalismu, je ženatý a má tři děti. Vystudoval Istanbulskou univerzitu se zaměřením na řízení lidských zdrojů. Předchozí politické zkušenosti získal v letech 2014 až 2019 jako starosta istanbulské městské části Beylikdüzü.